ONafhankelijk Informatiecentrum
over Cochleaire Implantatie

Gelijkaardige

artikels

CI-informatiebijeenkomsten van AB en Phonak accessoire sessiesin 2020

CI-informatiebijeenkomsten van AB en Phonak accessoire sessies in 2020

Lees meer

Phonak en AB Benelux organiseren op 25 maart 2020 een Workshop 'Family Centered Care voor volwassenen met slechthorendheid'

Phonak en AB Benelux organiseren op 25 maart 2020 een Workshop 'Family Centered Care voor volwassenen met slechthorendheid'

Lees meer

De ONICI Nieuwsbrief van december 2019 is gratis online te lezen.

De ONICI Nieuwsbrief van december 2019 is gratis online te lezen.

Lees meer

De nieuwe SONNET 2 audioprocessor van MED-EL is nu beschikbaar met al zijn accessoires

De nieuwe SONNET 2 audioprocessor van MED-EL is nu beschikbaar met al zijn accessoires

Lees meer

Med-el organiseert op 23 januari 2020 CI-informatiebijeenkomst te Winsum (NL)

Med-el organiseert op 23 januari 2020 CI-informatiebijeenkomst te Winsum (NL)

Lees meer

CI-team UZ-Leuven (B) organiseert op 19 februari 2020 een infonamiddag rond 'het Cochleair Implantaat

CI-team UZ-Leuven (B) organiseert op 19 februari 2020 een infonamiddag rond 'het Cochleair implantaat (CI): als verstaan met een klassiek gehoorapparaat moeilijk wordt'

Lees meer

ONICI organiseert op 29 en 30 januari 2020 twee prachtige workshops samen met Auditory Verbal UK. Echt een aanrader voor iedereen die jonge CI-kinderen begeleidt.

ONICI organiseert op 29 en 30 januari 2020 twee prachtige workshops samen met Auditory Verbal UK. Echt een aanrader voor iedereen die jonge CI-kinderen begeleidt.

Lees meer

Cochlear Benelux bedankt alle professionelen die mee geholpen hebben bij het tot stand komen van de nieuwe CI-criteria in België

Cochlear Benelux bedankt alle professionelen die mee geholpen hebben bij het tot stand komen van de nieuwe CI-criteria in België

Lees meer

CI-informatiebijeenkomsten van Cochlear Benelux in het voorjaar 2020

CI-informatiebijeenkomsten van Cochlear Benelux in het voorjaar 2020

Lees meer

Nieuwe Belgische CI-criteria gaan vanaf 1 december 2019 in voege

Nieuwe Belgische CI-criteria gaan vanaf 1 december 2019 in voege

Lees meer

Audiolink, de nieuwe all-in-one streamer voor SONNET gebruikers van Med-el.

Audiolink, de nieuwe all-in-one streamer voor SONNET gebruikers van Med-el.

Lees meer

AVROTROS zendt mooie reportage uit over 'het gehoor'

Op 29 oktober 2019 was er binnen de reeks 'Dokters van Nu' bij de AVROTROS een mooie uitzending over 'het gehoor'

Lees meer

ONICI organiseert opleiding Velotype (schrijftolk)

ONICI organiseert samen met de Hogeschool UCLL (van februari tot juni 2020) de opleiding Velotype (schrijftolk)

Lees meer

ONICI organiseert in april-mei 2020 een intensieve bijscholing cochleaire implantatie

ONICI organiseert samen met de Hogeschool UCLL april-mei 2020 een intensieve bijscholing cochleaire implantatie voor professionelen en ouders

Lees meer

ONICI organiseert 5 bijscholingsmodules rond 'onderwijs aan doven en slechthorenden'

ONICI organiseert in 2020 samen met UCLL te Heverlee 5 bijscholingsmodules rond 'onderwijs aan doven en slechthorenden'

Lees meer

ONICI Nieuwsbrief september 2019 is gratis beschikbaar

ONICI Nieuwsbrief september 2019 is gratis beschikbaar

Lees meer

AB biedt hooroplossingen passend bij de nieuwe Belgische CI-criteria

Advanced Bionics biedt unieke hooroplossingen passend bij de nieuwe Belgische criteria voor cochleaire implantatie

Lees meer

Op 17 september 2019 verscheen opiniestuk in Knack van Leo De Raeve over de nieuwe Belgische CI-criteria

Leo De Raeve schreef opiniestuk in Knack over de nieuwe Belgische CI-criteria

Lees meer

Med-el lanceert nieuwe Sonnet 2 audioprocessor

Med-el lanceert nieuwe Sonnet 2 audioprocessor

Lees meer

CI-informatiebijeenkomsten van AB/Phonak in voorjaar 2020

CI-informatiebijeenkomsten van AB/Phonak van voorjaar 2020 staan ingepland

Lees meer

In Toy Story 4 draagt een figuurtje een Cochleair Implantaat

Nieuwe film 'Toy Story 4' past zich aan naar diversiteit: één van de figuurtjes draagt een een Cochleair Implantaat

Lees meer

Ronald Pouyo (Universiteit Luik) valt in de prijzen met de prachtige foto 'spiral of sound'

Ronald Pouyo (Universiteit Luik) valt in de prijzen met de prachtige foto 'spiral of sound'

Lees meer

Verbeterde omkadering voor Vlaamse dove en slechthorende leerlingen in het gewone onderwijs

Nieuw omkaderingsmechanisme vanaf september 2019 voor Vlaamse kinderen met een gehoorverlies in gewoon onderwijs

Lees meer

Naída CI Q90 van Advanced Bionics connecteerbaar met vrijwel alle Bluetooth-compatibele apparaten

Naída CI Q90 van Advanced Bionics connecteerbaar met vrijwel alle Bluetooth-compatibele apparaten

Lees meer

Ricardo en Rosan zetten een schrijftolk in voor hun studie

Ricardo en Rosan zetten een schrijftolk in voor hun studie

Lees meer

Maak kennis met het rehAB portaal van Advanced Bionics

Maak kennis met het rehAB portaal van Advanced Bionics

Lees meer

Vlaamse schrijftolken aan zet !

Vlaamse schrijftolken aan zet !

Lees meer

'Med-el shop' nu online voor Belgische Med-el gebruikers

'Med-el shop' nu online voor Belgische Med-el gebruikers

Lees meer

CochlearTM Nucleus® 7, nu niet meer alleen voor iPhone, maar ook voor Android™

CochlearTM Nucleus® 7, nu niet meer alleen voor iPhone, maar ook voor Android™

Lees meer

Oticon Medical scriptieprijs 2018

Mira Van Wilderode (BE) en Maura Eggink (NL) winnen de Oticon Medical scriptieprijs 2018

Lees meer

Cochleair Implantaat behoedt ouderen voor dementie

Wetenschappers van het UZA en de Universiteit Antwerpen tonen aan dat een cochleair implantaat slechthorende ouderen kan behoeden voor dementie.

Lees meer

Wachtlijsten voor volwassen CI-gebruikers kunnen in Nederland oplopen tot 20 maanden

Wachtlijsten voor volwassen CI-gebruikers kunnen in Nederland oplopen tot 20 maanden

Lees meer

Universiteit-Hasselt en Microsoft-USA voeren onderzoek naar het verbeteren van tekstuele communicatie.

Universiteit-Hasselt en Microsoft-USA zoeken proefpersonen voor onderzoek naar het verbeteren van tekstuele communicatie.

Lees meer

Begrijpend lezen van DSH leerlingen blijft een groot probleem

Recent rapport van Universiteit Londen bevestigt grote moeilijkheden met begrijpend lezen bij DSH leerlingen.

Lees meer

Nieuwe Amerikaanse studie toont groot belang van beurtnemingen tijdens een gesprek

Recente Amerikaanse studie toont groot belang van beurtnemingen tijdens een gesprek.

Lees meer

Nieuwe Nederlandse website "Sterkerdoor.nl"

8 Nederlandse verenigingen voor mensen met een gehoorverleis of taalontwikkelingsstoornis lanceren samen de website 'sterkerdoor.nl'.

Lees meer

Leuvense wetenschappers voorspellen spraakverstaan vanuit hersengolven

Leuvense wetenschappers voorspellen spraakverstaan vanuit hersengolven

Lees meer

Ouderdomsslechthorendheid niet te verwaarlozen

Ouderdomsslechthorendheid niet te verwaarlozen

Lees meer

Kaat krijgt twee CI's: artikel in het Belang van Limburg en reportage op TV-Limburg

Kaat krijgt twee CI's: artikel in het Belang van Limburg en reportage op TV-Limburg op 16 maart 2018

Lees meer

Vlaams parlement keurt resolutie goed ter voorkoming van gehoorschade en tinnitus

Vlaams parlement keurt resolutie goed ter voorkoming van gehoorschade en tinnitus en stimuleert de handeling door CI

Lees meer

"Aan beide oren doof, en toch maar één implantaat terugbetaald", artikel in Het Belang van Limburg, 24.02.18.

"Aan beide oren doof en toch maar één CI terugbetaald", publicatie in het Belang van Limburg naar aanleiding van de Internationale CI-dag.

Lees meer

UGent en UZ Gent plannen evenwichtsscreening bij alle Vlaamse baby's met een gehoorverlies

UGent en UZ Gent plannen evenwichtsscreening van alle Vlaamse baby's met een gehoorverlies

Lees meer

Persbericht Eurotrak studie 2017: te weinig Belgische slechthorenden vinden weg naar hoorzorg

Persbericht Eurotrak studie 2017: te weinig Belgische slechthorenden vinden weg naar hoorzorg

Lees meer

Cochlear lanceert in Nederland het informatieplatform 'Ik wil graag horen'.

Cochlear lanceert in Nederland het informatieplatform 'Ik wil graag horen'.

Lees meer

Leerling met CI vertelt over haar ervaringen in regulier en speciaal onderwijs

Leerling met CI vertelt over haar ervaringen in regulier en speciaal onderwijs

Lees meer

Erbij Horen!! een leuke website voor slechthorende en dove kinderen

Erbij Horen !! Een leuke nieuwe website voor slechthorende en dove kinderen.

Lees meer

Hoe een CI en een hoorapparaat samen, goed afregelen?

Hoe een bimodale aanpassing (CI + hoorapparaat) goed afregelen ? Advanced Bionics en Cochlear schrijven richtlijnen uit.

Lees meer

Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) keurt actieplan goed met aandacht voor gehoorverlies

Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) keurt actieplan goed met aandacht voor gehoorverlies

Lees meer

Jens, 10 jarige jongen met CI, vertelt over zijn CI in de BZT-show

Jens, een 10-jarige jongen met CI, vertelt over zijn CI in de Nederlandse BZT-show

Lees meer

ONICI, VLOK-CI, AHOSA, Onder Ons en Telecontact vragen meer aandacht voor personen met een gehoorverlies

ONICI, VLOK-CI, AHOSA, Onder Ons en Telecontact vragen meer aandacht voor personen met een gehoorverlies

Lees meer

Het Nederlandse tijdschrift 'Mijn Gezondheidsgids' interviewt Leo De Raeve-ONICI

Het Nederlandse (online) tijdschrift 'Mijn Gezondheidsgids' interviewt Leo De Raeve (ONICI)

Lees meer

Uitzending op Nederland 2 over 'Muziek en CI'

Op donderdag 24 november 2016 was er op Nederland 2 een uitzending over 'het belang van muziek voor CI-gebruikers'.

Lees meer

Regionale tv-zender RobTV maakt reportage over de betrokkenheid van UZ-Leuven in de ontwikkeling van het cochleair implantaat

Regionale tv-zender RobTV (Vlaams Brabant) maakte reportage over de betrokkenheid van UZ-Leuven in de ontwikkeling van het cochleair implantaat.

Lees meer

Op zoek naar vergelijkende informatie tussen de verschillende CI-merken?

Vergelijkende informatie tussen de producten van de CI-merken Advanced Bionics, Cochlear en Med-el is nu beschikbaar.

Lees meer

TV uitzending over volwassen CI-gebruiker Karen

Lokale omroep Focus West Vlaanderen maakte mooie reportage over volwassen CI-gebruiker Karen

Lees meer

Schrijftolken steeds belangrijker voor CI-leerlingen

Schrijftolken worden steeds belangrijker voor onze CI-jongeren. Lees maar even het verhaal van Thibault dat op 13 februari in De Standaard verscheen.

Lees meer

Impact van gehoorverlies op kwaliteit van leven wordt onderschat

De impact van gehoorverlies op de kwaliteit van leven wordt volgens recente studies enorm onderschat.

Lees meer

Cochleaire Implantatie nu ook terugbetaald bij asymmetrische gehoorverliezen bij kinderen tot 12 jaar

Vanaf 1 april 2015 zal in België« ook een CI terugbetaald worden bij kinderen tot 12 jaar met een asymmetrisch gehoorverlies (één doof oor en één slechthorend oor > 60dB)

Lees meer

Nederlandse veldnorm CI werd recent herzien.

De Nederlandse Veldnorm Cochleaire Implantatie (CI) van 2008 werd eind 2013 herzien.

Lees meer

Tweezijdige implantatie bij kinderen in Nederland vergoed

Nederland vergoedt tweezijdige cochleaire implantatie bij kinderen tot 18 jaar.

Lees meer

Artikel in Het Belang van Limburg over doctoraat Leo De Raeve

Op maandag 10 februari 2014 verscheen een uitgebreid artikel in Het Belang van Limburg naar aanleiding van de recente doctoraatsverdediging van Leo De Raeve

Lees meer

Doctoraal proefschrift Leo De Raeve bij ONICI te koop

Het Doctoraal proefschrift van Leo De Raeve is bij ONICI te koop.

Lees meer

Leo De Raeve promoveert tot Doctor in de Medische Wetenschappen

Op 5 februari 2014 doctoreerde Leo De Raeve (ONICI) aan de Radbouduniversiteit Nijmegen tot Doctor in de Medische Wetenschappen.

Lees meer

Pioniers op vlak van Cochleaire Implantatie ontvangen de 'Amerikaanse Nobelprijs'

Pioniers op vlak van cochleaire implantatie (Dr. Graeme M. Clark, Dr. Ingeborg Hochmair en Blake S. Wilson) ontvingen op 22 september 2013 de 'Amerikaanse Nobelprijs' voor hun bijdrage aan de ontwikkeling van het cochleair implantaat.

Lees meer

Terugbetaling bilaterale implantatie in België

Sinds 1 oktober 2012 is er in België een nieuwe wetgeving voor financiële tussenkomst door het RIZIV bij (bilaterale) cochleaire implantatie

Lees meer

3 leuke ervaringsverhalen

met de Nadia Link

Bimodale Hooroplossing van Advanced Bionics en Phonak

Frances, Helen en Henk gebruiken de Naída bimodale hooroplossing De Naída bimodale hooroplossing van AB en Phonak levert het eerste hoortoestel dat speciaal is ontworpen om samen te werken met een cochleair implantaatsysteem. Deze oplossing bestaat uit de Naída CI-spraakprocessor en het Naída Link-hoortoestel.

Doordat ze hetzelfde platform gebruiken, kunnen de Naída-apparaten met elkaar communiceren; een voordeel dat geen enkele andere combinatie van een hoortoestel en cochleair implantaat kan bieden.

 

Frances, 34 jaar, Rotterdam

“Vier jaar geleden kreeg ik rechts een CI van Advanced Bionics. Links droeg ik toen nog een hoortoestel, maar al gauw besloot ik het hoortoestel aan de kant te laten omdat het me onvoldoende bij bracht naast mijn CI. Ik had het gevoel dat mijn hoortoestel niet veel bijbracht en vaak zelfs eerder storend ging werken naast mijn CI. Met de komst van dit nieuwe Phonak Naída Link hoortoestel wilde ik graag een nieuwe poging wagen om toch mijn linker oor te laten meedraaien. Met twee oren, hoor je meer dan met één, toch?! Ik ging dus een proef aan met het Naída Link hoortoestel. Meteen merkte ik enkele subtiele verschillen. Vroeger leken mijn CI en hoortoestel allebei hun eigen zin te doen en steeds op een andere manier met geluid om te gaan. Met de nieuwe manier van geluidsverwerking heb ik echt het gevoel dat mijn beide oren in balans zijn en elkaar versterken. Zelfs gitaar spelen, lukt beter! Ook de functie ZoomControl vind ik erg prettig in bijvoorbeeld de auto. Laatst zat ik in de auto naast mijn vader die links aan het stuur zat. Aangezien ik rechts een CI heb, moest ik vroeger mijn hoofd steeds draaien. Met ZoomControl pikt mijn hoortoestel het geluid op en stuurt het door naar mijn CI, waardoor ik voor mij uit kan blijven kijken. Echt heel bijzonder! Ook het lokaliseren van geluiden lijkt vlotter te gaan dan vroeger. Ik draag de Naída Link nu elke dag, want het brengt me een echt surroundgevoel.”

 

Helen, 29 jaar, Nijmegen

“Toen ik 15 jaar oud was, kreeg ik links een CI van Advanced Bionics. Ik ben steeds een hoortoestel blijven dragen op mijn rechteroor en deze combinatie beviel me goed. Toch was ik heel benieuwd wat dit nieuwe hoortoestel mij voor extra’s zou kunnen bieden. Ik besloot een proef aan te gaan met het Naída Link hoortoestel. Mijn spraakverstaan in lawaai is sindsdien een stuk verbeterd. Op een verjaardagsfeestje was ik laatst beduidend minder moe dan voorheen en kon ik meer verstaan dan vroeger. In heel specifieke situaties gebruik ik het programma ZoomControl zodat ik geluid van de zijkant in beide oren kan horen zonder dat ik steeds mijn hoofd moet draaien. Toen ik laatst een lange wandeling maakte met mijn familie, kon ik zonder probleem vooruit blijven kijken en tegelijk mijn moeder verstaan die naast me liep en aan het praten was. Ook het bedienen van beide apparaten tegelijk met slechts één druk op de knop, vind ik bijzonder prettig. Dit voegt voor mij echt toe in gebruiksgemak aangezien het zo gemakkelijk is geworden om bijvoorbeeld naar een focusprogramma te schakelen, terwijl ik vroeger eerder dacht; ‘Ach, laat maar’. Het geluid is warmer en meer compleet geworden. Ik ben heel enthousiast over deze ontwikkeling.”

 

Henk, 60 jaar, Voorburg

“Al vanaf de eerste aansluiting van mijn Advanced Bionics CI in 2013 draag ik ook een hoortoestel, waar ik ruim tevreden mee was. Toen het Naída Link hoortoestel beschikbaar werd, wilde ik dit graag uitproberen om te kijken of het me meerwaarde zou bieden. Kort nadat ik het nieuwe hoortoestel in gebruik had genomen, realiseerde ik me dat het geluid voller en warmer klonk en meer in harmonie leek te zijn met mijn CI. Met name de functies UltraZoom en StereoZoom zijn voor mij een zegen. Hierbij richten de microfoons zich nauwkeurig op de gesprekspartner voor je. Bijzonder aangenaam in (grotere) gezelschappen of in situaties met veel omgevingsgeluid. Het fijnste programma vind ik ZoomControl. Hiermee bepaal je de luisterrichting terwijl je de spreker niet kan aankijken. Hiermee kan ik bijvoorbeeld in de auto mijn partner die naast me zit goed verstaan terwijl ik mijn ogen op de weg houd. Ik hoef me niet meer om te draaien naar de gesprekspartner, de Naída Link pakt het op een deelt het met het CI. Twee slechte oren waarin nu het geluid op dezelfde manier verwerkt wordt, ze delen en communiceren echt met elkaar en dat hoor je! Wat ik ook heel prettig vind, is dat het wisselen van programma’s met slechts het bedienen van het knopje van één van beide toestellen kan geregeld worden. De toestellen volgen elkaar en dat is fijn. Vier jaar lang dacht ik oprecht dat de warmte van geluid zoals ik het kon ervaren heel goed was. Dat was het ook. Nu echter merk ik dat geluid, stemmen en muziek mooier klinken, warmer, en ik kan vooral meer geluid onderscheiden. Alles is me weer iets minder vermoeiend geworden.”

sponsors Cochlear MED EL Oticon Sonova Advanced Bionics Phonak EURO-CIU

ONICI
ONafhankelijk Informatiecentrum over Cochleaire Implantatie
Leo De Raeve
Waardstraat 9
B3520 Zonhoven
België

Email:
Tel: +32 (0)11 816 854
Mobiel: +32 (0)479 716 120
Skype: leoonici

vind ons op Facebook