ONafhankelijk Informatiecentrum
over Cochleaire Implantatie

Gelijkaardige

artikels

NUCLEUS 7 van Cochlear

In september 2017 lanceerde Cochlear het Nucleus 7 systeem in België en Nederland. De Nucleus 7 (CP1000)-geluidsprocessor is de kleinste en énige Made for iPhone geluidsprocessor voor cochleaire implantaten

Lees meer

NEURO 2 van Oticon Medical

In 2018 kwam het tweede implantaat van Oticon Medical op de markt, bestaande uit de Neuro 2 processor en het Neuro Zti implantaat.

Lees meer

SYNCHRONY van MED-EL

In 2014 bracht MED-EL het SYNCHRONY Cochleair Implantaatsysteem op de markt dat bestaat uit het SYNCHRONY implantaat, de SONNET achter-het oor processor en de all-in-one RONDO processor. Sinds augustus 2018 is er de Rondo 2.

Lees meer

NAIDA CI en

NEPTUNE van Advanced Bionics

Advanced Bionics en Phonak werken al geruime tijd samen om mensen met gehoorverlies te helpen. Zij zijn dan ook van mening dat horen uit elke richting voor iedereen mogelijk zou  moeten zijn. 360° horen zorgt er immers voor dat je niets hoeft te missen van wat er om je heen gebeurt.

In 2016 brachten Advanced Bionics en Phonak het eerste en nog steeds enige hoortoestel op de markt dat volledig is afgestemd op en samenwerkt met de Naída CI spraakprocessor, namelijk het Naída Link hoortoestel. Vandaag brengen zijn weer een nieuwe toevoeging aan het portfolio.     

* AB en Phonak zijn daarom trots om de Naída Link CROS voor te stellen. Met deze toevoeging is voor iedereen de basis gelegd voor horen uit elke richting of men nu wel of geen restgehoor heeft in het andere oor. Waar het Naída Link hoortoestel een oplossing biedt voor mensen mét restgehoor in het andere oor, is de CROS specifiek ontwikkeld voor mensen zonder restgehoor in het andere oor.                                                      

           Nadia CI + Phonak Naída Link CROS

 

Wat brengt de Naída Link CROS?

·      Horen uit elke richting
De Naída Link CROS brengt meer zelfvertrouwen door in alle luistersituaties alle geluiden te kunnen oppikken.

·      Schakel de Naída Link CROS gewoon in
De CROS is zeer eenvoudig in gebruik, men hoeft het enkel aan of uit te zetten om van beide kanten te kunnen horen.

·      Draadloos en discreet

De CROS is klein, licht en communiceert zonder kabels met de Naída CI.

·      Geen afregeling nodig
Zodra de Naída CI is klaargezet voor het gebruik van de CROS is geen verdere afregeling nodig.

 

De Phonak Naída Link CROS is het eerste en enige draadloze CROS-toestel dat is ontworpen om samen te werken met een cochleair implantaat. Een CROS-toestel (Contralateral Routing of Signal) vangt geluiden op aan de niet geïmplanteerde zijde en zendt deze naar het cochleair implantaat. Mensen met één CI hebben een aanzienlijk nadeel wanneer ze met hun ‘horend’ oor verwijderd zijn van de spreker, wat in de auto, bij vergaderingen of tijdens maaltijden kan gebeuren. Met de combinatie van deze twee Naída toestellen kan men niet alleen 360° geluid opvangen, maar ook de specifieke zoomfuncties benutten en zo een verbetering van het spraakverstaan in rumoer ervaren. De Naída Link CROS maakt het dus mogelijk alles om u heen beter te horen.
 

 

* De intensieve samenwerking tussen Advanced Bionics (AB) en Phonak hebben geresulteerd in de nieuwe Naída bimodale hooroplossing met de Phonak Naída™ Link, ‘s werelds eerste hoortoestel dat bidirectioneel streamen over de volle audiobandbreedte mogelijk maakt met de Naída CI-spraakprocessor van AB. Doordat zowel het Nadia Cochleair Implantaat (van AB) als het Nadia hoorappaat (van Phonak) over eenzelfde technologie beschikken, kunnen de Naída-apparaten met elkaar communiceren; een voordeel dat geen enkele andere combinatie van een hoortoestel en cochleair implantaat kan bieden.

"Na jarenlange, wederzijdse inspanning op het gebied van audiologie, R&D en productmanagement, bieden we nu een technologische doorbraak. Twee Naída-apparaten, namelijk een CI en hoortoestel, kunnen nu dezelfde geavanceerde, automatische technologie gebruiken en het audiosignaal van de ene kant naar de andere streamen. Dit betekent dat ze op dezelfde manier kunnen reageren en zich op dezelfde manier kunnen aanpassen aan veranderende luistersituaties, alsof het één systeem betreft",Advanced Bionics (AB) en Phonak hebben vandaag de introductie aangekondigd van de nieuwe Naída bimodale hooroplossing met de Phonak Naída™ Link, ‘s werelds eerste hoortoestel dat bidirectioneel streamen over de volle audiobandbreedte mogelijk maakt met de Naída CI-spraakprocessor van AB. Doordat ze gebruikmaken van gedeelde technologie, die is ontstaan uit de samenwerking tussen AB en Phonak, kunnen de Naída-apparaten met elkaar communiceren; een voordeel dat geen enkele andere combinatie van een hoortoestel en cochleair implantaat kan bieden.

Drie leuke ervaringsverhalen kun je lezen op de website van Phonak.

 

 

Naída CI Q90, Nadia CIQ70 en Neptune™ van Advanced Bionics

 

* Nadia CI Q90, de recente achter-het-oor processor van AdvancedBionics

De samenwerking met Phonak heeft het wederom mogelijk gemaakt om bewezen Phonak- technologie toe te passen in de cochleaire implantaten van AB. Met de Naída CI Q90 biedt AB CI- gebruikers meerwaarde door:

 

zorgeloos horen in de meest uitdagende situaties,

automatische functies voor optimaal horen in lawaai met groter luistercomfort,

• unieke binaurale mogelijkheden met Phonak Binaural VoiceStream TechnologyTM - horen met twee oren die samenwerken,

• het breedste en meest bewezen portfolio draadloze accessoires

 

Nieuwe technologieën en functies
De Naída CI Q90 spraakprocessor combineert nieuwe technologieën en functies die nog nooit eerder beschikbaar waren in een spraakprocessor, zoals de AutoSoundTM OS-technologie, WindBlock-, SoundRelax- en EchoBlock-functie, maar ook de specifieke StereoZoom – en de automatische UltraZoom functie.

                               De Nadia CI Q90 achter-het-oor geluidsprocessor

 

Met AutoSoundTM OS-technologie analyseert de processor het omgevingsgeluid en past zich hier automatisch op aan. Hierdoor hoort de gebruiker optimaal zonder van programma te hoeven wisselen of een instelling te hoeven aanpassen.

 

De auto UltraZoom-functie detecteert automatisch de aanwezigheid van lawaai en focust op geluid van de voorzijde voor verbeterd spraakverstaan in lawaaierige omgevingen.

 

Met de StereoZoom-functie werken 2 spraakprocessoren samen om nog preciezer in te zoomen op geluid van de voorzijde. Deze nieuwe Phonak Binaural VoiceStream TechnologyTM focust op één stem in een lawaaierige omgeving, zodat CI-gebruikers in de meest uitdagende luistersituaties met minder inspanning een één-op-één gesprek kunnen voeren.

 

De WindBlock-functie reduceert windruis automatisch, waardoor de gebruiker meer comfort ondervindt in omgevingen met veel wind, zoals bijv. op het strand of op de fiets.
 

De SoundRelax-functie dempt automatisch onverwachte harde geluiden, zoals een dichtslaande deur of vallende borden en zorgt zo voor een prettigere luisterervaring.
 

De EchoBlock-functie verbetert de geluidskwaliteit in omgevingen met galm, zoals grote ontvangstruimten, musea, galerijen en kerken.

 

Samen met de lancering van de Naída CI Q90 maakt AB’s nieuwe SoundWaveTM 2.3 fitting software de introductie van deze nieuwe functies mogelijk, als ook compatibiliteit met de Phonak DECT-telefoon (CP1 v2) en Phonak EasyCall voor optimaal spraakverstaan aan de telefoon.


 

* Naída CI Q70, de vorige achter-het-oor processor van Advanced Bionics (2013-2016)

AB heeft recent, op 17 mei 2013 in België en Nederland de nieuwe Naída CI Q70 gelanceerd. Deze opvolger van de Harmony processor is maar liefst 40% kleiner dan zijn voorganger.

In Nederland is de Naída CI Q70 al sinds mei 2013 op de markt, en ook in België heeft het RIZIV zijn goedkeuring verleend en wordt de processor vanaf 1 septepber 2013 terugbetaald.

 

Kenmerken van de Naída CI Q70 zijn:

-Compatibel met CII/90K/Advantage implantaten

-Bewezen AB technologie:
       HiRes Fidelity 120™
       ClearVoice™

-Phonak technologie
       Unieke bilaterale en bimodale toepassingen

-Modern design
       40% kleiner en smaller dan Harmony   
       Verbeterd design van T-Mic™2

-Draadloze connectiviteit met accessoires

-Wegwerp en oplaadbare accu’s

-Spatwaterdicht

-Listening Check

De Naida CI processor

De Naída CI Q70 is in 12 kleuren te verkrijgen (foto links) en heeft 4 batterijopties: 3 oplaadbare en 1 wegwerp (foto rechts).

- Advanced Bionics heeft een app ontwikkeld voor de Naída CI Q70. In deze app staan tips, filmpjes en uitleg over de kenmerken van de Naida CI Q70. Deze app is gratis en geschikt voor zowel iPad®, iPhone® and Android™ apparaten. Op dit moment is de app alleen nog beschikbaar in het Engels, maar de Nederlandse versie komt eraan!
Alle APPS van AB zijn te downloaden via www.AdvancedBionics.com/ABapps 

 

-De AquaCase™ van Advanced Bionics is een  water-, stof-, transpiratie-, en modderbestendige case voor Naída CI Q70 gebruikers. Het is een robuust systeem die je Naída CI beschermt tijdens verschillende activiteiten en  ervoor zorgt dat je tijdens al die activiteiten kunt blijven horen.

Met de AquaCase  kun je onder andere: hardlopen, mountainbiken, snorkelen, in de zandbak/modder spelen, zeilen, raften,skiën. De AquaCase is ook bestand tegen statische elektriciteit.
Meer weten?
Kijk voor meer informatie over de AquaCase op de website van Advanced Bionics .

 

 

-Op 1 januari 2017 lanceerde Advanced Bionics in de Benelux het HiRes™ Ultra cochleair implantaat en op 25 januari 2018 introduceerde het nog de nieuwe laterale wandelektrode: de HiFocus™ SlimJ elektrode

Deze nieuwe elektrode is beschikbaar op het HiRes™ Ultra implantaat en werd in samenwerking met vooraanstaande cochleair implantaatchirurgen ontwikkeld op het gekende HiFocus™ ontwerp. Het ontwerp van de elektrode brengt als voornaamste voordelen dat de chirurg de elektrode eenvoudig kan hanteren en plaatsen met minimaal risico op beschadiging van de delicate cochleaire structuren. Wanneer hierdoor na de CI-chirurgie nog bruikbaar restgehoor aanwezig is, kan dat benut worden en eventueel leiden tot betere en/of aangenamere hoorresultaten.

De HiRes Ultra is ontwikkeld in samenwerking met vooraanstaande chirurgen van cochleair implantaten en biedt, in combinatie met de HiFocus Mid-Scala-elektrode, verschillende hoogwaardige functies, die zijn ontwikkeld om zich te vormen naar de individuele anatomie van de patiënt en de chirurgische voorkeuren. Dit leidt tot het best mogelijke hoorresultaat.

De HiRes Ultra is de nieuwe generatie HiRes-implantaten en bevat een laag profiel, waardoor hij geschikt is voor gebruikers van alle leeftijden. Het implantaat doorbreekt de standaard in de branche wat betreft schokbestendigheid en kan MRI-scans ondergaan van 1,5 T, waarbij de magneet op zijn plaats kan blijven zitten. In gevallen waarbij een MRI van 3 T noodzakelijk is, kan de magneet eenvoudig worden verwijderd.

Het HiRes™ Ultra cochleair implantaat 

 

 

-Samen met de Naída CI Q70 werd ook de nieuwe electrode, de HiRes 90K™ Advantage implantaat met HiFocus™ Mid-Scala Elektrode , geïntroduceerd.

-Plaatst zich in het midden van de Scala Tympany
Minimaliseert druk op cochleaire weefsel

-Dunnere elektrode
Kleine cochleostomie (0.8 mm)
± 0.5 x 0.5 mm bij eerste contact
± 0.7 x 0.7 mm bij laatste contact

 -Full spectrum elektrode
18.5 mm vanaf proximale blauwe marker tot distale tip
Doel insertie: 1 ¼ winding

*Gebruiksvriendelijk
 Cochleostomie of ronde venster insertie
-Vrije hand insertie of insertie tool
-Herlaadbaar
-MRI veilig tot 0.3T/12MHz en 1.5T/64MHz


HiFocus™ Mid-Scala Elektrode

 

Er zijn verschillende accessoires beschikbaar voor de Naída CI Q70:

2 maten oorhaken, 3 maten T-mics, een clip om de processor op je kleren te bevestigen, de acculader en de listening check (om te controleren of de microfoons goed werken).

 

De Naída CI Q70 is het eerste resultaat van de samenwerking tussen Phonak en Advanced Bionics en combineert het beste van beiden:

T-mic
UltraZoom
ZoomControl
AutoSound
ClearVoice
HiRes Fidelity 120
HiRes Optima
AB MyPilot
QuickSync
ComPilot
Remote Mic
TVLinkS
DuoPhone 
Hoorbare én visuele alarmen 
Oplaadbare als zink-luch batterijen

 

Voor het aanvragen van gratis brochures en folders van de Naída CI Q70, ga je naar de rubriek 'informatiebrochures aanvragen' .


Recent heeft Advanced Bionics voor de Naida CI processor een aantal instructievideo’s gemaakt die kunnen helpen bij troubleshooting of bij de bediening en het gebruik van de Naida CI Q70 processor en een aantal accessoires (ComPilot, MyPilot,…).
Hieronder vindt u de rechtstreekse links naar de verschillende onderwerpen met hun bijhorende Nederlandstalig ondertitelde video’s:


1. In elkaar zetten van de NaidaCI Q70:

http://www.youtube.com/playlist?list=PLo1a43uJmTy2gYSZQQqfnyFbQNU_YqEiZ

 

2. Bediening van de Naida CI Q70

http://www.youtube.com/playlist?list=PLo1a43uJmTy3I-BSMhPxIKq5oVb2YxDH2

 

3. De Naida CI Q70 acessoires:

http://www.youtube.com/playlist?list=PLo1a43uJmTy2ZaNXNucb_o48K7l3134fk

 

4. Naido CI Q70 draadloze accessoires

http://www.youtube.com/playlist?list=PLo1a43uJmTy1XcDUzIsVqeS-mM4sibTOX

 

 

*NEPTUNE, de eerste geluidsprocessor waarmee je kan zwemmen.

 

De Neptune van Advanced Bionics zorgt ervoor dat je de geluidsprocessor ook kan dragen tijdens het zwemmen in het zwembad, de zee, de oceaan, een meer, een rivier, tijdens het spelen in zand en het sporten én zelfs in bad. Hij is immers volledig stofdicht (klasse 6= stofdicht) en vochtbestendig (klasse 8= beschermt tegen volledige en langdurige onderdompeling in water).

De waterdichte Neptune processor

 

Het is het eerste freestyle-ontwerp van de industrie en geeft dragers de flexibiliteit om het toestel te dragen zoals en waar zij dat willen.

 

De krachtige prestatie van de Neptune helpt CI-dragers:

- Spraak in omgevingslawaai duidelijk te verstaan dankzij de baanbrekende ClearVoice technologie
- Te genieten van de complexiteit van muziek met HiRes Fidelity 120
- Te luisteren met minder moeite dankzij AutoSound™, dat zich automatisch aan de omgeving aanpast zonder dat je zelf het volume moet aanpassenDe NEPTUNE geluidsprocessor aangesloten op een i-Pod
.

 

De Neptune Connect voorziet regelknoppen voor de Neptune om volume, programma’s en de gevoeligheid van de microfoon aan te passen. Via de Europese poortaansluiting kan men, door een MLxi ontvanger te plaatsen op de Connect, gebruik maken van FM. Daarnaast er is een auxillary input voor bijvoorbeeld MP3 spelers. Voor gebruik in water of bij sporten wordt de Neptune Connect vervangen door een kleurenkapje. Ook de zendspoel met microfoon, wordt dan vervangen door een waterdichte zendspoel met microfoon, de Aquamic.
De NEPTUNE gebruikt één AAA-batterij (eventueel oplaadbaar).

Neptune Connect met regelknoppen

 

Voor het aanvragen van gratis brochures en folders van de Neptune processor, ga je naar de rubriek ''informatiebrochures aanvragen' .

 

 

Bovenstaande foto toont nog eens het volledige AB High Resolution Bionic Ear Systeem, bestaande uit de Naida CI Q70, de Neptune en het HiRes 90K Advantage implantaat™ .

 

 

* Harmony® HiResolution® Bionic ear system

 

Het Harmony HiResolution Bionic Ear System functioneert op basis van een intern en een extern gedeelte en daarnaast software om de processor aan te passen :

- het HiResolution 90K Advantage Implantaat

- de Harmony® Geluidsprocessor

- en de "SoundWave™ Professional Suite software

 

 

Het inwendige deel van het Harmony HiResolution Bionic Ear System is het belangrijkste onderdeel van een CI-systeem omdat dit onderdeel bepaalt in welke mate het implantaat het geluid in al zijn details naar de gehoorzenuw kan overbrengen.

Advanced Bionics legt daarbij vooral de nadruk op de snelheid en precisie van stimuleren. Het inwendige deel kan tot 83.000 pulsen per seconde verwerken en kan op 120 plaatsen stimuleren. Hierdoor kunnen spraakklanken en vooral muziek nog beter verwerkt worden. Daarnaast voorziet Advanced Bionics een volledig ‘upgradebaar’ implantaat, wat betekent dat mensen die nu geïmplanteerd worden ook zullen kunnen genieten van de nieuwste technologie zonder dat zij hiervoor opnieuw dienen te worden geïmplanteerd.

HiRes 90K Advantage Implantaat

Het HiRes 90K implantaat is MRI veilig tot 0.3T/12MHz en 1.5T/64MHz
 

*De Harmony oorhanger, combineert kracht met elegantie en gebruiksgemak. Hij is ontworpen om de kwaliteit van het dagelijkse luisteren te verbeteren, zonder constante aanpassing van de processorinstellingen.
De T-mic microfoon neemt het geluid op, op een plaats waar het geluid bij een normaal gehoor ook binnenkomt, namelijk de oorschelp. Hierdoor maak je dus gebruik van alle natuurlijke voordelen die de oorschelp biedt, namelijk localisatie, bescherming tegen windruis, enz. Het grote dynamische invoerbereik, de dubbele automatische versterkingsregeling en krachtige geluidsverwerking verbeteren de verstaanbaarheid bij lawaai op verschillende niveaus - van fluisteren tot schreeuwen. Daarnaast kan met de T-mic omwille van zijn positie gemakkelijker getelefoneerd worden en kan eenvoudig een koptelefoon of oortjes gebruikt worden.

De Harmony processor met T-mic

 

Er zijn allerlei gebruiksvriendelijke accessoires ontwikkeld om tegemoet te komen aan de noden van zowel kinderen als volwassen gebruikers. Ook allerlei technische hulpmiddelen zoals FM-apparatuur, ringleiding, ... kunnen zonder problemen worden aangesloten.

Om milieuvriendelijke reden en om de batterijkosten te beperken werkt de oorhanger enkel met oplaadbare batterijcellen. Met de PowerCel™ Slim kan de oorhanger een 14-tal uren functioneren en de de PowerCel™ Plus zelfs 24 uren. De patient kit bevat 4 oplaadbare PowerCels.

De Harmony bevat ook stroomopties waarbij de PowerCel/batterij op het lichaam, i.p.v. op het oor, kan worden gedragen. Hierdoor wordt enkel de processor op het oor gedragen en waardoor deze natuurlijk aanzienlijk kleiner en lichter wordt. Ideaal dus voor kleine kinderen.

Bij bilaterale CI-dragers kunnen zelfs beide implantaten gevoed worden met één batterij.


Oplaadbare batterij van de Harmony

 

Indien u meer informatie wenst rond de CI-systemen van Advanced Bionics, dan kunt u contact opnemen met
 

Advanced Bionics Benelux B.v.

Laanakkerweg 4,

4131 PA Vianen, Nederland

Postbus 156  4130  ED Vianen, Nederland

 

Tel. : +31 (0)88-6008880

Email: benelux@advancedbionics.com

 

sponsors Cochlear MED EL Oticon Sonova Advanced Bionics Phonak EURO-CIU

ONICI
ONafhankelijk Informatiecentrum over Cochleaire Implantatie
Leo De Raeve
Waardstraat 9
B3520 Zonhoven
België

Email:
Tel: +32 (0)11 816 854
Mobiel: +32 (0)479 716 120
Skype: leoonici

vind ons op Facebook