ONafhankelijk Informatiecentrum
over Cochleaire Implantatie

Gelijkaardige

artikels

NUCLEUS 8 van Cochlear

In september2022 lanceerde Cochlear het Nucleus 8 systeem in België en Nederland.

Lees meer

NEURO 2 van Oticon Medical

In 2018 kwam het tweede implantaat van Oticon Medical op de markt, bestaande uit de Neuro 2 processor en het Neuro Zti implantaat.

Lees meer

SYNCHRONY Cochleair Implantaatysteem MED-EL

In 2014 bracht MED-EL het SYNCHRONY Cochleair Implantaatsysteem op de markt dat bestaat uit het SYNCHRONY implantaat, de SONNET achter-het oor processor en de all-in-one RONDO processor. Sinds september 2019 de Sonnet 2 op de markt en sinds september 2020 de Rondo 3.

Lees meer

Het Marvel cochleair

implantaat-platform van Advanced Bionics

 

Wat levert de samenwerking tussen een hoortoestel- en CI-fabrikant op?

 

Advanced Bionics (AB) en hoortoestelfabrikant Phonak werken al sinds 2009 samen onder de Zwitserse holding Sonova. Samen ontwikkelen ze cochleaire implantaat- en hoortoesteltechnologie om mensen met een gehoorverlies te kunnen helpen met een totale hooroplossing. Concreet betekent dit dat horen uit elke richting en liefst horen met twee oren mogelijk moet zijn of je nu twee CI’s of een hoortoestel en een CI combineert. 360° horen zorgt er voor dat je niets hoeft te missen van wat er om je heen gebeurt. Advanced Bionics is nog steeds de enige CI-fabrikant die hooroplossingen biedt waarbij de toestellen aan beide oren communiceren met elkaar en dus écht samenwerken.
 


 

De brochure “Een stap verder dan hoortoestellen” geeft goede en duidelijke uitleg over gehoorverlies, wat een cochleair implantaat is, veelgestelde vragen en nog veel meer. Je kan de brochure hier downloaden.

Wanneer iemand in aanmerking komt voor een cochleair implantaat kan naast de Naída CI M90 of Sky CI M90 spraakprocessor meteen een oplossing voor het andere oor overwogen worden. Voor kinderen is vaak een tweede CI mogelijk, maar voor volwassenen wordt dit (meestal) niet vergoed en bestaat de mogelijkheid om met een Naída Link M hoortoestel of met een CROS P-13 toestel aan de slag te gaan. De Marvel CI bimodale oplossing is bedoeld voor mensen met bruikbaar restgehoor aan het niet geïmplanteerde oor. De CROS P-13 is bedoeld voor mensen zonder bruikbaar restgehoor aan het niet geïmplanteerde oor. Meer informatie over de Marvel CI bimodale oplossing en de CROS P-13 vindt u op de volgende pagina’s.

 

Wat biedt de Naída CI M90 of Sky CI M90 spraakprocessor in combinatie met het compatibele Naída Link M of Sky Link M hoortoestel?

Het Phonak Naída Link M en Sky Link M hoortoestel is onze tweede generatie hoortoestellen die écht samenwerken met een CI aan het andere oor. Deze combinatie is uniek en wordt ook wel de Marvel bimodale hooroplossing genoemd.

De Naída CI M90 of Sky CI M90 van AB en de Naída Link M of Sky Link M van Phonak beschikken over hetzelfde technologisch platform. Hierdoor kunnen beide toestellen met elkaar communiceren en informatie uitwisselen.  Dit is precies wat deze oplossing uniek maakt. Concreet betekent dit dat twee Naída M of Sky M toestellen geluid op dezelfde manier verwerken en het audiosignaal van het ene naar het andere oor kunnen streamen.
De geluidsverwerking van het hoortoestel past zich aan de geluidsverwerking van het CI aan om meer balans en harmonie tussen beide oren te krijgen. Daarnaast kan er net als bij twee CI’s gebruik gemaakt worden van slimme functies die de microfoons van beide toestellen benutten om  spraakverstaan in moeilijke situaties te verbeteren.

Deze functies komen later nog uitgebreid aan bod. Bovendien kan dankzij ingebouwde Bluetooth en RogerDirect draadloos naar beide toestellen gestreamd worden zonder externe ontvanger, neklus of hub. Tenslotte is het bedienen van beide toestellen mogelijk met slechts één druk op de knop van één van de twee toestellen of met de handige AB Remote app.

Deze nieuwste generatie Marvel spraakprocessor en hoortoestel kan in één software, nl. Target CI worden aangepast. Dit maakt het erg makkelijk om beide toestellen goed op elkaar af te stemmen. Let op! Niet elk ziekenhuis of CI-team biedt ook hoortoestelaanpassing aan. Dit hoeft geen probleem te zijn. Ook in de software van de hoortoestellen (Phonak Target) die in hoorcentra of door audiciens wordt gebruikt, is het mogelijk de instellingen van het CI uit te lezen zodat het hoortoestel perfect kan worden afgesteld.
 

Wat biedt de Naída CI M90 of Sky CI M90 in combinatie met CROS P-13?
 

Een CROS-toestel (Contralateral Routing of Signal) vangt geluiden op aan het niet geïmplanteerde  oor en zendt deze naar het cochleair implantaat. Mensen met één CI hebben een aanzienlijk nadeel wanneer ze met hun ‘horend’ oor verwijderd zijn van de spreker, wat in de auto, bij vergaderingen of tijdens maaltijden kan gebeuren. Met de combinatie van deze twee Naída toestellen kan men niet alleen geluid van alle kanten opvangen, maar ook specifieke zoomfuncties benutten als StereoZoom (zie verder) om zo een verbetering van het spraakverstaan in rumoer te ervaren. Het CROS-toestel is discreet, werkt draadloos en vereist geen afregeling.

 

Het CROS P-13 toestel bestaat in de volgende  compatibele kleuren:
 

Sand Beige           Chestnut               Silver Gray        Velvet Black

 

Wat heeft het Marvel CI-systeem te bieden met Naída CI M90 voor volwassenen en Sky CI M90 voor kinderen?

De Naída CI M90 en de Sky CI M90 zijn de nieuwste spraakprocessoren van Advanced Bionics die in samenwerking met Phonak werden ontwikkeld en op de markt werden gebracht. Voor het eerst werd er naast een spraakprocessor voor volwassenen ook een spraakprocessor specifiek voor kinderen ontwikkeld. De processoren passen zich makkelijk aan de behoeften van jonge kinderen en volwassenen aan door flexibiliteit aan draagopties en instellingen.

Deze processoren bieden:

 • Zorgeloos horen in de meest uitdagende situaties;
 • Automatische functies voor krachtige hoorprestaties en een groter luistercomfort;
 • Gemak van ongelimiteerde draadloze connectiviteit om verbonden te blijven met de wereld van geluid;
 • Horen met twee oren die samenwerken met Phonak Binaural VoiceStream TechnologyTM.

 

De Naída CI M90 is beschikbaar in volgende kleuren:

Bekijk de kleurmogelijkheden voor volwassen in 3D door het scannen van deze QR-code:

 

De Sky CI M90 is beschikbaar in dezelfde volwassenkleuren, maar ook in een aantal aantrekkelijke kinderkleuren:

 

 Bekijk de kleurmogelijkheden voor kinderen in 3D door het scannen van deze QR-code

Een cochleair implantaat vangt geluid op via een microfoon en zet het geluid om in een digitaal signaal dat via de elektrode in het slakkenhuis naar de hersenen wordt gestuurd. Het interpreteren van het geluid gebeurt in de hersenen, maar we kunnen er wel voor zorgen dat het geluid zo optimaal mogelijk wordt doorgegeven om de beste resultaten en de best mogelijke geluidskwaliteit te kunnen bieden. Dankzij de samenwerking met Phonak zijn we in staat om de preprocessing of voorverwerking van het geluid steeds geavanceerder te laten verlopen. Na deze preprocessing wordt het geluid omgezet in elektrische pulsen.
 

In wat volgt wordt beschreven hoe geluid wordt opgevangen, hoe het geluid wordt verwerkt, hoe het wordt doorgegeven aan de gehoorzenuw in het slakkenhuis en welke onderdelen en accessoires beschikbaar zijn.

We houden hierbij de 3 pijlers van het Marvel systeem aan, nl. krachtige hoorprestaties, ultiem gebruiksgemak en moeiteloos comfort en gemoedsrust

 

1.     Krachtige hoorprestaties

Bij Advanced Bionics zetten we krachtige hoorprestaties steeds centraal. Bij de Marvel CI spraakprocessoren Naída CI M90 en Sky CI M90 wordt de kracht van het Phonak Marvel platform gecombineerd met de bewezen geluidsverwerking van Advanced Bionics. Hieronder beschrijven we hoe de processor geluid opvangt en verwerkt om het vervolgens zo optimaal mogelijk aan de gehoorzenuw aan te bieden.

 

AutoSense (Sky) OS 3.0

AutoSense (Sky) OS 3.0 wordt eenvoudig gezegd ook wel de automaat genoemd en is het hart van de krachtige hoorervaring die Marvel CI spraakprocessoren kunnen bieden.

AutoSense 3.0 is een nieuwe functie van de Naída CI M90 en Sky CI  M90 die de instellingen van de processor ongemerkt continu zal aanpassen aan de omgeving waarin de luisteraar zich bevindt. Het resultaat is een zo optimaal mogelijk spraakverstaan en zo groot mogelijk comfort in elke luistersituatie, zonder dat handmatige bediening van de processor noodzakelijk is. AutoSense 3.0 is afkomstig van de succesvolle Marvel hoortoestellen van Phonak en is het resultaat van jarenlang onderzoek en ervaringen van hoortoestelgebruikers.
 

Wat zijn de voordelen van de AutoSense (Sky) OS 3.0?

Doordat de CI-drager in elke situatie de optimale instelling van de processor gebruikt, levert  AutoSense de volgende aangetoonde voordelen op (1,2):

 1. Een optimaal spraakverstaan in lawaai
 2. Minder inspanning bij het luisteren
 3. De beste geluidskwaliteit bij draadloze verbindingen (streaming)
   

Hoe werkt AutoSense (Sky)  OS 3.0?

AutoSense analyseert met artificiële intelligentie continu de omgeving waarin de luisteraar zich bevindt, maar ook het geluid dat via streaming binnen komt. AutoSense OS 3.0 kan 7 akoestische omgevingen (Rustige situatie, Spraak in lawaai, Spraak in veel lawaai, Spraak in de auto, Comfort in lawaai, Comfort in galm en Muziek) en 2 streamingsituaties (Media spraak en Media muziek) herkennen. Op basis van deze analyse selecteert AutoSense OS 3.0 ongemerkt op de achtergrond de meest gepaste instellingen. Het resultaat is een optimaal spraakverstaan en comfort in elke luistersituatie, zonder handmatige bediening van de processor.
 

Hieronder volgt een beschrijving van de instellingen die door AutoSense ongemerkt op de achtergrond aangepast worden.

 

1. Keuze van de optimale microfoon

De Naída CI M90 en Sky CI M90 hebben verschillende microfoons waarmee geluiden opvangen  worden: de T-mic (1), de voorste processormicrofoon (2) en de achterste processormicrofoon (3). AutoSense zal op basis van de luistersituatie de meest geschikte microfoonoptie kiezen.  

De T-mic is een gepatenteerde microfoon en is net voor de gehoorgang in de oorschelp gepositioneerd. Zo pikt het systeem geluid op de meest natuurlijke plaats op en worden de voordelen van de oorschelp meegenomen. Het is dan ook mogelijk om met de T-mic te telefoneren door de telefoon ‘gewoon’ voor het oor te houden of zelfs een koptelefoon of oortjes te gebruiken.

De voorste processormicrofoon kan als primaire microfoon gebruikt worden waarbij de akoestische eigenschappen van de oorschelp nagebootst worden (Real Ear Sound). Wanneer AutoSense spraak in (veel) lawaai detecteert, zal de voorste processormicrofoon samenwerken met de achterste processormicrofoon om te focussen op  geluiden die van voren komen (zie hieronder). In deze situatie zal de T-mic automatisch weer geactiveerd worden wanneer er een telefoon bij het oor gehouden wordt (Phone Detect). AutoSense is zelfs in staat om op te merken wanneer de T-mic stuk zou zijn of in kwaliteit achteruit gaat (T-mic Detect). Denk hierbij aan bijvoorbeeld oorsmeer die de microfoon onverhoopt zou verstoppen. Op dat moment wordt er automatisch overgeschakeld naar de voorste processormicrofoon zodat de gehoorprestaties niet in het gedrang komen.

 

2.Focus op de spreker

Wanneer er (veel) lawaai is, is het prettig om te kunnen focussen op de spreker en niet op het achtergrondlawaai. AutoSense OS 3.0 zal in dat soort situaties automatisch de richtinggevoeligheid (directionaliteit) van de microfoons aanpassen. Het resultaat is een duidelijker hoorbare spraak en minder storend achtergrondlawaai.

AutoSense zal de omgeving van de luisteraar continu analyseren en zich automatisch meer naar de spreker richten wanneer er achtergrondlawaai gedetecteerd wordt. UltraZoom wordt zo automatisch geactiveerd bij ‘Spraak in lawaai’. Dit gebeurt geleidelijk aan zonder plotselinge overgangen. Wanneer dit door de audioloog ingesteld is, kan tegelijkertijd het spraaksignaal nog extra versterkt worden t.o.v. het omgevingslawaai (UltraZoom + SNR boost).

Wanneer u op het andere oor ook een Marvel CI spraakprocessor of compatibel bimodaal hoortoestel (Naída Link M of Sky Link M) gebruikt, kunnen beide toestellen zelfs samenwerken om het verstaan in lawaai nog extra te verbeteren. AutoSense activeert dan automatisch StereoZoom  voor ‘Spraak in veel lawaai’. Hierdoor kan er nog preciezer worden ingezoomd op geluid van de voorzijde, tot wel 45° precies. StereoZoom wordt mogelijk gemaakt door de unieke Phonak Binaural VoiceStream TechnologyTM wat toestaat informatie tussen beide oren uit te wisselen om zo nog preciezer te kunnen focussen op één stem in een zeer lawaaierige omgeving.

 

3. Optimaliseren van het spraakverstaan en het luistercomfort door breed input dynamisch bereik en het wegfilteren van stoorgeluid

Alles begint bij het opvangen van geluid door de microfoon wat eerder werd besproken. Vervolgens regelt de IDR of input dynamisch bereik welk geluid wordt doorgegeven voor verdere verwerking. Het systeem van AB kan een geluidsvenster tot 80dB breed verwerken. Hierbij wordt een bereik van de hele zachte tot de hele harde geluiden zonder probleem opgevangen en doorgegeven. Vooral bij het luisteren naar muziek waarbij het dynamisch karakter van het geluid belangrijk is, is een brede IDR van belang. Het systeem laat ook toe om de IDR smaller te maken om meer te focussen op het spraakgebied.

Naast een optimaal spraakverstaan en het wegfilteren van storend achtergrondlawaai, is het luistercomfort uiteraard ook steeds belangrijk. Een hoger luistercomfort leidt tot een lagere luisterinspanning. AutoSense OS 3.0 zal oncomfortabele geluiden zoals plotselinge harde geluiden, windgeruis of galm herkennen en de instellingen van de processor zo aanpassen dat deze minder storend worden.

 • ClearVoice onderdrukt automatisch storend achtergrondlawaai zoals bijvoorbeeld een ventilator om het spraakverstaan in lawaai te verbeteren en het luistercomfort te vergroten.
   
 • SoftVoice is een automatische functie die zachte geluiden beter hoorbaar maakt door de ruis die deze stille geluiden vaak overstemt, weg te filteren. De gehoordrempel kan hierdoor verbeterd worden, wat zowel voor volwassenen, maar zeker voor kinderen die veel oppikken door incidenteel leren of overhoren, belangrijk kan zijn.
   
 • WindBlock detecteert en reduceert automatisch storende windruis, waardoor er meer comfort is in omgevingen met veel wind zoals bijvoorbeeld op het strand of op de fiets. 
   
 • SoundRelax dempt automatisch onverwachte plotse harde geluiden zoals een dichtslaande deur of gekletter van bestek en zorgt zo voor een prettigere luisterervaring.
   
 • EchoBlock verbetert de geluidskwaliteit in omgevingen met galm, zoals grote ontvangstruimten, musea, galerijen en kerken.
   

Extra mogelijkheden naast AutoSense OS 3.0

Dankzij de zeer volledige en uitgebreide werking van AutoSense is het mogelijk dat mensen geen extra programma’s meer nodig hebben en dus de hele dag kunnen luisteren zonder van programma te hoeven wisselen. Er zijn echter een paar extra’s die niet in een automatisch programma passen en deze kunnen desgewenst als extra programma’s worden ingesteld.

 • ZoomControl biedt de mogelijkheid om (in geval van twee toestellen) geluid op te pikken aan de  linker- of rechterkant van de luisteraar en dit door te sturen naar het andere oor. Het focusoor stuurt het geluid dus door naar het andere oor zodat een gesprek bijvoorbeeld in de auto in beide oren hoorbaar is, zonder de spreker te hoeven aankijken. Dit wordt mogelijk gemaakt door de unieke Phonak Binaural VoiceStream TechnologyTM. Met Marvel CI is het nu zelfs mogelijk om ZoomControl automatisch te laten richten op de kant waar spraak vandaan komt (auto ZoomControl).
  Mensen die slechts een CI hebben en geen toestel aan het andere oor  gebruiken, kunnen ZoomControl laten instellen met een focus naar achter. Deze specifieke functie is bedoeld voor mensen die bijvoorbeeld in een rolstoel zitten en de persoon achter de rolstoel willen horen of ouders die de kinderen op de achterbank willen horen.

   
 • DuoPhone zorgt er (in geval van twee toestellen) met Binaural VoiceStream TechnologyTM voor dat een telefoongesprek in beide oren hoorbaar is zonder gebruik te hoeven maken van extra accessoires.
   
 • Van-het-oor-af is een bijkomend programma dat kan ingesteld worden om de processor met een clip op de kledij te dragen of met de waterdichte batterij op bijvoorbeeld de arm. Bijzonder hierbij is dat een speciale zendspoel met ingebouwde microfoon wordt gebruikt. Zo wordt er geen kledingruis opgepikt en bevindt de microfoon zich op de meest ideale positie om spraak op te vangen terwijl de processor verder weg van het oor gedragen wordt. Over de draagopties van de processor wordt later meer uitleg gegeven.
   
 • Ringleiding is eveneens ingebouwd in de Naída CI M90 en de Sky CI M90. Vaak is er ringleiding aanwezig in een concertgebouw of kerk. Met de AB Remote app kan de verhouding tussen de ringleiding en het microfoonsignaal naar wens worden ingesteld (omgevingsbalans).
   
 • Akoestische oorhaak: Voor mensen met bruikbaar restgehoor in de lage tonen is het mogelijk een akoestische oorhaak aan te passen op de Naída CI M90 en Sky CI M90 spraakprocessor. De lagen tonen worden hierbij via een luidsprekertje in de gehoorgang aangeboden. De midden en hoge tonen worden via het CI aangeboden. Mogelijke voordelen van deze gecombineerde akoestische en elektrische stimulatie zijn een betere geluidskwaliteit, een betere muziekbeleving en beter verstaan  in achtergrondlawaai. De processor moet in het ziekenhuis ingesteld worden voor gebruik van de akoestische oorhaak. Met de audioloog kan besproken worden of het zinvol is om met het aanwezige restgehoor een akoestische oorhaak te gebruiken.
   

Geluid doorgeven aan de gehoorzenuw in het slakkenhuis

Het inwendige deel van het CI is het belangrijkste onderdeel van een CI-systeem omdat dit onderdeel bepaalt in welke mate het geluid in al zijn details naar de gehoorzenuw wordt overgebracht. Advanced bionics legt daarbij vooral de nadruk op de precisie van stimuleren. Het inwendige deel kan tot 83.000 pulsen per seconde leveren en kan tot 120 verschillende plaatsen in het slakkenhuis stimuleren.
 


 

Hierdoor kunnen spraakklanken en muziek nog beter verwerkt worden. Het implantaat bevat een elektrode lead die in het slakkenhuis ingebracht wordt. Deze elektrode bevat 16 elektrodecontacten. Alle elektrodecontacten hebben hun eigen afzonderlijke stroombron. Dit stelt ons in staat om zeer precies de gehoorzenuw te stimuleren. Met 16 contacten kunnen 16 kanalen of 16 verschillende toonhoogtebanden aangeboden worden met de zogenaamde HiRes strategie.  Met de HiRes Fidelity 120 en HiRes Optima strategieën van AB is het mogelijk om door middel van zogenaamde current steering ook tussen de fysieke contacten van de elektrode lead te stimuleren. Ook de zenuwvezels die tussen twee elektrodecontacten inliggen, worden met deze techniek bereikt en gestimuleerd. Dit maakt dat we tot 120 verschillende toonhoogtes kunnen aanbieden wat veel meer detail en precisie biedt in functie van bijvoorbeeld het beluisteren van muziek. Voor het genieten van muziek is ook het brede input dynamisch bereik tot 80dB van belang wat eerder beschreven werd. Deze current steering maakt het ook mogelijk om een elektrodecontact dat door omstandigheden niet functioneel is te overbruggen zodat dit gebied alsnog gestimuleerd wordt in het slakkenhuis en er dus geen informatie verloren gaat. Dit wordt mogelijk gemaakt door SPAN.

Bij Advanced Bionics zetten we krachtige hoorprestaties steeds centraal. In de vorige delen werd onze geavanceerde geluidsverwerking uitvoerig beschreven. In wat volgt kijken we graag naar gebruiksgemak, connectiviteit en steeds veilig en zorgeloos horen in alle omgevingen voor zowel volwassenen als kinderen.
 

2. Ultiem gebruiksgemak

Gebruiksgemak is een echte troef van het Marvel platform en dit zowel voor volwassenen als kinderen en hun ouders. In wat hieronder volgt beschrijven we hoe makkelijk het is om draadloze verbindingen te maken en hoe de processor kan bediend worden.

 

AutoSense (Sky) OS 3.0

AutoSense OS en AutoSense Sky OS werd eerder uitvoerig beschreven en zorgt ontegensprekelijk voor een groot gebruiksgemak. De processor analyseert immers automatisch de omgeving en past op basis van artificiële intelligentie de instellingen van de processor aan. Bij de ontwikkeling van AutoSense Sky OS werden de specifieke situaties waarin kinderen zich bevinden meegenomen, wat het een uitermate geschikt systeem voor kinderen maakt. AutoSense Sky OS wordt al jaren gebruikt bij de Phonak Sky hoortoestellen wat heel wat ervaring heeft opgeleverd zodat het systeem steeds verder geoptimaliseerd kon worden.

 

Draadloze connectiviteit

Dit is misschien wel hét stokpaardje van de Naída CI M90 en Sky CI M90. De processor is maar liefst uitgerust met Bluetooth Classic, Bluetooth Low Energy, AirStream én RogerDirect wat streaming en verstaan in lastige situaties makkelijker en dus leuker maakt dan ooit te voren. Er zijn geen ontvangers, neklussen of hubs nodig om te kunnen verbinden met allerhande multimedia. Streaming werkt bovendien voor beide oren tegelijk wanneer u of uw kind twee CI’s of een CI en compatibel hoortoestel gebruikt. En waar u misschien niet meteen aan denkt; het CI kan draadloos ingesteld worden. U of uw kind hoeven dus niet met een kabel aan de computer te worden verbonden. Een kind kan dus vrij bewegen terwijl het CI wordt ingesteld wat vaak voor veel minder stress zorgt bij de afregeling.

Dankzij ingebouwde Bluetooth connectiviteit kan de processor draadloos verbinden met vrijwel elk toestel dat Bluetooth heeft ongeacht of het over een iOS, Android of een ander systeem gaat. Denk hierbij niet alleen aan mobiele telefoons, maar alle apparaten met Bluetooth zoals tablets, computers, enz. Dankzij de ingebouwde Bluetooth is handsfree telefoneren mogelijk zonder dat de telefoon hierbij aan de mond moet gehouden worden om terug te praten.

 

De microfoon op de processor vangt immers uw stem op en stuurt deze eveneens via Bluetooth naar de telefoon zodat uw processor functioneert als een draadloze headset.

Voor kinderen is streaming een belangrijk onderdeel van de dag geworden. Denk maar aan het kijken naar filmpjes op een tablet, het luisteren naar muziek via een smartphone, het volgen van online les, enz. Met Naída CI M90 en Sky CI M90 kan dit draadloos en naar beide oren tegelijk.

Naast klassieke Bluetooth connectiviteit is de processor uitgerust met AirStream, een eigen door Phonak en AB ontwikkeld streamingsprotocol. Dit protocol maakt het mogelijk om de Phonak PartnerMic rechtstreeks en draadloos naar de processor te laten streamen. Deze eenvoudige microfoon kan makkelijk aan een spreker worden gegeven om afstand tot de CI-drager te overbruggen

 

Hetzelfde protocol wordt gebruikt om de Phonak TV Connector rechtstreeks en draadloos naar de processor(en) en/of compatibel hoortoestel te laten streamen. De TV Connector wordt aan de TV gekoppeld en streamt het geluid van de TV naadloos naar de processor. Zelfs wanneer een TV ingebouwde Bluetooth heeft, gebeurt het dat het geluid met vertraging doorkomt waardoor het geluid en het beeld niet synchroon lopen

 

De TV Connector zorgt voor een naadloze en perfect synchrone overdracht. In principe kan de TV Connector aan elk apparaat zonder Bluetooth gekoppeld worden om het geluid van dat apparaat alsnog via AirStream draadloos naar de processor en compatibel hoortoestel te streamen.

Door de samenwerking met Phonak konden we nog een stap verder gaan om verstaan in lastige situaties makkelijker te maken door het bewezen Rogersysteem te integreren in de Naída CI M90 en de Sky CI M90. Dankzij RogerDirect kan Roger geïnstalleerd worden in de processor zonder dat er een fysieke ontvanger gebruikt moet worden. Gedaan met het verlies van kleine ontvangertjes bij kinderen die naar hartenlust spelen op school of in de sportclub. Zelfs tijdens het zwemmen, is Roger toegankelijk wat gemoedsrust biedt tijdens bijvoorbeeld zwemles.

 

Waarom Roger en wat is het?

Doorgaans functioneert een CI prima wanneer de afstand tot de spreker en de hoeveelheid lawaai in de ruimte beperkt is. Echter, wanneer de afstand en zeker het lawaai in de ruimte toeneemt of de geluidsbron slechts een eenvoudige luidspreker betreft, wordt het steeds moeilijker om goed te kunnen verstaan met een CI. Zolang de afstand beperkt blijft, biedt het CI-systeem van AB behoorlijk wat functies om het lawaai in de ruimte aan te pakken. Denk aan de geavanceerde werking van AutoSense OS en AutoSense Sky OS.

Wanneer bovenop het lawaai de afstand toeneemt, volstaan deze functies vaak niet meer. Als slechts de afstand moet overbrugd worden, kan de eerder besproken Phonak PartnerMic gebruikt worden. Het Rogersysteem van Phonak gaat een stap verder en biedt geavanceerde microfoontechnologie die niet alleen automatisch of handmatig kan focussen op bepaalde sprekers of richtingen, maar ook actief de hoeveelheid ruis in de omgeving gaat aanpakken. Er zijn diverse mogelijkheden die hulp bieden bij één op één gesprekken in lawaai, maar ook tijdens vergaderingen op het werk, bij groepswerk op school, enz.
 

Er is zowel in België als in Nederland vergoeding mogelijk voor diverse hulpmiddelen. Het is dus raadzaam de mogelijkheden in uw CI-centrum, revalidatie- of hoorcentrum na te vragen en de apparatuur uit te proberen. Voor meer informatie of advies omtrent een oplossing op maat, kan ook contact opgenomen worden met Phonak of Advanced Bionics.

 

Bediening van de processor en het hoortoestel

De processor is heel makkelijk te bedienen met een multifunctionele knop op het toestel. In geval van twee Marvel toestellen, is QuickSync actief waardoor met één druk op de knop, beide toestellen aangestuurd worden. Zo blijven ze altijd netjes in balans.

Met de AB Remote app is er tevens een handige en discrete bediening van zowel de processor als het compatibele Naída Link M of Sky Link M hoortoestel mogelijk. De app biedt ouders trouwens ook de mogelijkheid om voor de processor en het hoortoestel te controleren of alles goed functioneert, wat zeker ouders van jonge kinderen gemoedsrust biedt.

Mensen die niet met een smartphone werken, kunnen gebruik maken van de Phonak RemoteControl. Dit is een heel eenvoudige afstandsbediening waarmee programma en of volume kan worden aangepast.

 

3. Moeiteloos comfort en gemoedsrust

Een cochleair implantaat draag je in principe de hele dag om niets te hoeven missen van wat er rondom u of uw kind gebeurt. Hierbij is het dan ook essentieel dat er aandacht is voor comfort tijdens het dragen, maar ook  gemoedsrust omdat horen in alle situaties mogelijk is met Naída CI M90 en Sky CI M90. In wat volgt, kunt u hierover meer te weten komen.

 

Processorvorm en batterijmogelijkheden

De processor werd zo ontworpen dat deze de contour van het oor volgt en zo comfortabel en veilig achter het oor zit. Deze lijn werd ook doorgetrokken bij het ontwerpen van de accu’s, naast een klassieke rechte accu, zijn er speciale gebogen accu’s beschikbaar net om de ergonomie van het oor te respecteren. De gebogen accu’s zijn beschikbaar in drie maten. Er kan ook voor een zink-lucht batterijpak gekozen worden, waarbij gebruik gemaakt wordt van twee wegwerp 675p baterijtjes. Kies hierbij zeker voor een verpakking met vermelding van ‘implant’.


 

Zendspoel

De zendspoel werd volledig vernieuwd en is een stuk dunner dan de vorige generatie en maar liefst 24,5% lichter. Door het lage profiel zit de spoel niet in de weg en past deze bij een actieve leefstijl.

Ook is het mogelijk te kiezen voor deze dunne zendspoel met geïntegreerde microfoon en langere kabel om de processor van het oor af te kunnen dragen.

Tot slot is er een waterdichte variant beschikbaar waarmee kan gezwommen worden. Hierover meer informatie in volgend paragraafje.

 

Unieke waterdichte batterij

De waterdichte batterij is een uniek concept van AB dat toestaat om te blijven horen tijdens de meest uitdagende activiteiten. De Naída CI M90 en Sky CI M90 zijn spatwaterdicht (IP57), maar met de waterdichte batterij kan de processor volledig waterdicht (IP68) en zeer compact opgeborgen worden in een stevige behuizing met geïntegreerde accu (225mAh). Op deze manier is de processor volledig beschermd tegen water en stof. Bovendien kan de processor zo veilig vastgeclipt worden zodat er geen risico hoeft te zijn op verlies en het oor vrij blijft.

Bij gebruik van de processor in combinatie met de waterdichte batterij is eveneens de microfoon in de waterdichte zendspoel actief zodat er geen demping op de microfoon zit of kledingruis wordt opgevangen.
 

Comfort en gemoedsrust is niet alleen voor volwassenen van belang, maar ook voor kinderen en hun ouders. Bij kinderen komt daarnaast veilig en zorgeloos horen  in alle situaties  aan bod. Dit laatste willen we extra waarborgen met het Sky CI M90 systeem dat specifiek voor kinderen werd ontwikkeld

 

Veilige draagopties

Het veilig kunnen dragen van de processor zonder daarbij het risico op verlies is zeker bij jonge kinderen erg belangrijk. Dankzij de microfoon in de zendspoel is het met Sky CI M90 mogelijk om kleine kinderoortjes vrij te houden en zodoende een goede retentie te garanderen zodat kinderen hun processor tijdens het spelen niet kwijt raken.

Er zijn verschillende mogelijkheden om de processor veilig vast te maken. Met de M Wearing Clip kan de processor op de kleding gedragen worden. De clip zit tevens rond de accu, waardoor het onmogelijk is een accu te verliezen. Ideaal bij het spelen of sporten. De microfoon in de zendspoel wordt geactiveerd waardoor geen kledingruis of storend achtergrondlawaai wordt opgepikt.

Wanneer een kind wat ouder is, kan de processor op het oor gedragen worden, maar ook dan zijn er mogelijkheden om ervoor te zorgen dat de processor niet afvalt. De M Retention Cuff schuift eenvoudig over de processor heen en heeft een haakje dat rond het oor kan gebogen worden om de processor goed op zijn plek te houden

Ook de M Snuggie die rond de processor en het oor zit, zorgt ervoor dat de processor goed op zijn plek blijft zitten en niet verloren raakt.

 

Waterdicht én van-het-oor-af: een uniek concept voor kinderen

De waterdichte batterij is een uniek concept dat jonge kinderen toestaat om de processor veilig opgeborgen in een waterdichte behuizing, mét geïntegreerde accu te dragen zodat hun kleine oortjes vrij blijven. De behuizing is daarnaast uitgerust met door de omgeving hoorbare alarmpjes die ouders en verzorgers waarschuwen wanneer de zendspoel van het hoofdje is gevallen, er een breuk in de kabel zit of wanneer de batterij bijna leeg is. Ook een LED geeft informatie over de status van het systeem weer. Door de handige clip kan het geheel veilig op de kledij of op een armband worden geclipt, wat ervoor zorgt dat de processor veilig vast zit en niet verloren raakt.

Met deze waterdichte batterij kan een kind ook echt kind zijn en blijven horen tijdens de meest uitdagende activiteiten. Op deze manier is de processor volledig beschermd tegen water en stof. Bij deze configuratie is de microfoon in de waterdichte zendspoel actief zodat er geen demping op de microfoon zit of kleding ruis wordt opgevangen.


 

Systeemcontrole

Tot slot is het voor ouders zeer belangrijk om gemoedsrust te hebben omtrent het goed functioneren van het CI van je kind. Je wil immers steeds zeker zijn dat je kind goed kan horen. Zo kan je met de door de omgeving hoorbare alarmpjes en LED van de waterdichte batterij meteen horen of zien wanneer er iets niet goed gaat, maar ook de AB Remote app is een handig controlemiddel om de processor van je kind niet alleen goed in te stellen, maar ook te controleren.

Samen met de M Listening Check kan je prima controleren of de processor van je kind goed functioneert. Hiermee kan je met een standaard koptelefoontje de verschillende microfoons en zelfs externe input (Bluetooth, Roger,…) uitluisteren. Voor oudere kinderen of volwassenen zijn er ook interne alarmen beschikbaar. Deze alarmpjes waarschuwen wanneer er van programma gewisseld wordt, wanneer de batterij bijna leeg is of wanneer het volume gewijzigd wordt.

Tot slot kan met datalogging nagegaan worden hoe de processor gebruikt wordt om zo bijvoorbeeld de revalidatie verder af te stemmen.

 

Kortom Sky CI M90 is specifiek ontwikkeld voor kinderen omdat zij niet gewoon kleine volwassenen zijn.


 

Ondersteuning

Om mensen verder wegwijs te maken bij de mogelijkheden en het gebruik van de Marvel CI processoren, maar ook om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen, kunt u terecht op volgende kanalen:

 • AB Facebookpagina: blijf op de hoogte van nieuwigheden en kom in contact met andere AB CI-gebruikers

https://www.facebook.com/groups/ABBenelux
 

 • AB Website: kom meer te weten over Advanced Bionics op onze website
  https://advancedbionics.com/nl

   
 • AB Youtubekanaal: vind allerhande filmpjes terug omtrent horen met een CI van AB, waaronder een reeks handige instructiefilmpjes.

https://www.youtube.com/user/AdvancedBionics  
 

 • HearingSuccess: ga aan de slag met Nederlandstalig oefenmateriaal voor kinderen en volwassenen om je gehoor te verbeteren

https://www.hearingsuccess.com


 

Last but not least, het inwendig deel, het implantaat

 

Aan de basis van elk cochleair implantaatsysteem ligt het inwendig deel of het implantaat. Het implantaat heeft een elektrodelead met verschillende contacten die de gehoorzenuwvezels stimuleren om zo het geluid over te brengen naar de hersenen. Het implantaat gaat in principe levenslang mee en wordt dus niet zomaar vervangen. Het is dus belangrijk een weloverwogen keuze te maken.

Het implantaat bevat de elektronica van het systeem en bepaalt de mogelijkheden wat geluidsverwerking betreft. Het is een open en flexibel platform waarop eenvoudig nieuwe ontwikkelingen toegepast kunnen worden. Het implantaat is dus ook klaar voor de toekomst.

De totale capaciteit van de chip is nog lang niet opgebruikt, wat maakt dat er nog ruimte is op de chip van de huidige implantaten om de ontwikkelingen van de toekomst aan te kunnen. Het implantaat van AB is dus futureproof of klaar voor de toekomst!

Daarnaast heeft het implantaat van Advanced Bionics 16 elektrodecontacten, maar ook 16 onafhankelijke stroombronnen wat maakt dat niet in 16, maar in 120 toonhoogtebanden kan gestimuleerd worden. Deze unieke mogelijkheid wordt current steering genoemd. Deze current steering maakt het ook mogelijk om een elektrodecontact dat door omstandigheden niet functioneel is te overbruggen zodat dit gebied alsnog gestimuleerd wordt in het slakkenhuis en er dus geen informatie verloren gaat. Dit wordt mogelijk gemaakt door SPAN.

Het implantaat dat Advanced Bionics aanbiedt is het HiRes™ Ultra 3D implantaat. Dit implantaat is erg dun en daardoor geschikt voor kinderen en volwassenen. Dit implantaat werd ontwikkeld met een roterend multi-magneetsysteem dat in drie dimensies kan draaien t.o.v. een extern magnetisch veld. Dit is belangrijk om zonder voorzorgen een MRI-onderzoek te kunnen ondergaan. De verwachting is dat iedereen in zijn of haar leven één of meerdere keren een MRI-onderzoek zal moeten ondergaan. Dit geldt in het bijzonder voor kinderen. Dit is echter niet vanzelfsprekend met een magneet in je hoofd. Met het Ultra 3D implantaat  is het mogelijk om hoge resolutie MRI ( t/m 3.0 Tesla) zonder bijkomende procedures zoals het omzwachtelen van het hoofd te ondergaan. Zonder gedoe (de magneet hoeft niet verwijderd te worden) en zonder ongemak (de magneet draait met alle krachtvelden mee) kan iemand met een HiRes Ultra 3D implantaat een MRI-onderzoek ondergaan.

In sommige gevallen dient de magneet voor een MRI-onderzoek toch verwijderd te worden, bijvoorbeeld om een betere afbeelding van het hoofd te krijgen. In deze gevallen is de interne magneet eenvoudig te verwijderen en terug te plaatsen, zowel voor het Hires 90K Advantage, HiRes Ultra en Hires Ultra 3D implantaat.

Het cochleair implantaat bevat een elektrodelead waarop de elektrodecontacten zich bevinden die de gehoorzenuw zullen stimuleren. Elektroden moeten dun zijn om makkelijk in het slakkenhuis te kunnen worden ingebracht, maar ook zo worden ontwikkeld om zo goed mogelijk eventueel restgehoor in het slakkenhuis te behouden. Een elektrode kan eerder in het midden of eerder langs de wand van het slakkenhuis gepositioneerd worden. Ook dit hangt af van de anatomie en voorkeuren van de chirurg. Dit leidt tot volgende mogelijke elektrodes:


 

Bij het ontwerp van de elektrodes wordt steeds rekening gehouden met het feit dat de chirurg de elektrode eenvoudig moet kunnen hanteren en plaatsen met minimaal risico op beschadiging van de delicate structuren van het slakkenhuis. Tot nu toe was er geen eenvoudige methode om de werking van slakkenhuis te monitoren tijdens het inbrengen van de elektrode. Advanced Bionics heeft daarom het Active Insertion Monitoring-systeem (AIM) ontwikkeld. Dit systeem maakt gebruik van elektrocochleografie (ECochG ) en kan realtime de reactie van de resterende haarcellen op een akoestische stimulus weergeven. Zo kan tijdens het inbrengen van de elektrode feedback geleverd worden aan de chirurg met als doel een zicht te krijgen op de status van de delicate structuren van het slakkenhuis en deze zo goed mogelijk te bewaren. Bij mensen met restgehoor is het dus mogelijk om op een snelle, objectieve en gebruiksvriendelijke manier gebruik te maken van AIM-monitoring tijdens de ingreep.

 

Wanneer na de CI-chirurgie nog bruikbaar restgehoor aanwezig is, kan dit benut worden en mogelijks leiden tot betere hoorresultaten. In dit geval wordt er gebruik gemaakt van gecombineerde elektrische en akoestische stimulatie met de M Akoestische Oorhaak. Het is echter onmogelijk te garanderen dat het restgehoor na verloop van tijd niet alsnog achteruit gaat of verdwijnt. Advanced Bionics biedt daarom steeds een volledige spectrale dekking van het slakkenhuis met een gemiddelde elektrode insertiediepte van 420°. Dit betekent dat als het restgehoor toch nog zou verdwijnen, overgestapt kan worden op 100% horen met het elektrisch deel van het CI.

 

 

Contactgegevens    
Indien u meer informatie wenst over de CI-systemen van Advanced Bionics of een gesprek wilt, dan kunt u contact met ons opnemen. Ons team bestaat uit Nederlandse en Vlaamse collega’s die u graag te woord staan en verder helpen.

 

Advanced Bionics Benelux B.V.

Laanakkerweg 4

4131 PA Vianen

Nederland

 

Postbus 156 
4130  ED Vianen
Nederland

Tel. : +31 (0)88-6008880

Email: info.benelux@advancedbionics.com

© 2021      Advanced Bionics AG en alle aangesloten bedrijven. Alle rechten voorbehouden.

 

References:
(1) Rodrigues, T. and Liebe, S. (2018). Phonak AutoSense OS™ 3.0. The new and enhanced automatic operating system. Phonak Insight, retrieved from www.phonakpro.com/evidence, accessed October 17, 2018.
(2)  Legarth, S., Latzel, M., & Rodrigues, T. (2018). Media streaming: The sound quality wearers prefer. Phonak Field Study News, retrieved from www.phonakpro.com/evidence, accessed October 16th, 2018.

sponsors Cochlear MED EL Oticon Phonak Bellman Advanced Bionics CIICA EURO-CIU

ONICI
ONafhankelijk Informatiecentrum over Cochleaire Implantatie
Leo De Raeve
Waardstraat 9
B3520 Zonhoven
België

Email:
Tel: +32 (0)11 816 854
Mobiel: +32 (0)479 716 120
Skype: leoonici

vind ons op Facebook