ONafhankelijk Informatiecentrum
over Cochleaire Implantatie

Gelijkaardige

artikels

NEURO ONE van Oticon Medical

In 2015 kwam het eerste implantaat van Oticon Medical op de markt, de Neuro, bestaande uit de Neuro One processor en het Neuro Zti implantaat.

Lees meer

SYNCHRONY van MED-EL

In 2014 bracht MED-EL het SYNCHRONY Cochleair Implantaatsysteem op de markt dat bestaat uit het SYNCHRONY implantaat, de SONNET achter-het oor processor en de all-in-one RONDO processor

Lees meer

NAIDA CI en NEPTUNE van Advanced Bionics

De NAIDA CI is de laatste nieuwe oorhanger en de NEPTUNE het laatste nieuwe (waterdichte) freestyle toestel van Advanced Bionics.

Lees meer

NUCLEUS 6

van Cochlear

 

* Het nieuwe Cochlear Nucleus 6 systeem bestaat uit de CP910, CP920 en Kanso geluidsprocessoren, de CR230 en CR210 afstandsbediening  en diverse electroden voorzien van een nieuwe computerchip.

 

-De Kanso™ processor is sinds september 2016 beschikbaar in Nederland. In België dient nog gewacht te worden op de extra RIZIV goedkeuring, die er vermoedelijk in het voorjaar van 2017 zal zijn.

 

Kanso™

De Kanso™ is een "Off-The-Ear" (of van-het-oor gedragen)-geluidsprocessor die zo DISCREET is dat hij nauwelijks opvalt, zo KLEIN en comfortabel dat u vergeet dat u hem draagt. Je hoeft geen processor meer achter je oor te dragen, alles zit in de magneetspoel.

Kanso heeft een robuust, alles-in-een design, zonder storende snoeren. Het enige wat u moet doen is de aan/uit-knop indrukken, Kanso op uw hoofd plaatsen en de rest overlaten aan de Nucleus® 6 technologie.

 

Want de Kanso maakt ook gebruik van dezelfde toonaangevende technologie als de Cochlear™ Nucleus® 6 geluidsprocessor:

-SmartSound® iQ met SCAN-functie past automatisch de parameters van de geluidsprocessor aan en selecteert de beste instellingen naar gelang de luisteromgeving.

-Dubbele microfoons geven een significant luistervoordeel (+ 4.5 dB SNR) in ruis vergeleken met een enkele omni-directionele verwerking.

-True WirelessTM-connectiviteit, zodat gebruikers kunnen genieten van extra voordelen van een draadloze verbinding met de Phone Clip (telefoonclip), Mini Microphone (mini-microfoon) of TV Streamer (tv-streamer). Deze True Wireless-apparaten maken het mogelijk om (telefoon)gesprekken, muziek en televisie rechtstreekse streamen naar de geluidsprocessor.

 

Bovendien is er een ruim aanbod voor elke haarkleur.

In een klinische studie met de Kanso beoordeelden 88% van de mensen hun hoorprestaties met Kanso als dezelfde als of beter dan met hun achter-het-oor geluidsprocessor.² De meeste deelnemers vonden de Kanso beter dan hun eigen achter-het-oor geluidsprocessor op vlak van comfort, esthetiek en gebruiksgemak, met 93% van de gebruikers die het luisteren naar muziek met Kanso hetzelfde of beter bevinden dan met hun achter-het-oor processor.

²  CLTD 5591 Acceptance of the CP950 Processor with experienced CP810/CP900 BTE Sound Processor users. Data on file, 2016. [Sponsored by Cochlear.]

 

Voor meer informatie, vraag de informatiebrochure aan via onze website.

 

 

-De CP 910 en CP920 geluidsprocessoren.

 

 

De Cochlear™ Nucleus® CP920 geluidsprocessor is de meest compacte geluidsprocessor die verkrijgbaar is. Als u echter gebruik wil maken van inplugbare accessoires, kunt u kiezen voor de CP910. Beide geluidsprocessoren  kunnen gebruik maken van 3 soorten batterijen: de compact oplaadbare, de standaard oplaadbare of 2 standaard zink-lucht batterijen. Beide geluidsprocessoren zijn te combineren met een reeks draadloze audioaccessoires die momenteel in ontwikkeling zijn.

De Nucleus 6 geluidsprocessor is verkrijgbaar in 4 kleuren: zwart, beige, bruin en grijs, maar er kunnen 12 verschillende sierkapjes op geluidsprocessor en zendspoel geplaatst worden, volgens uw outfit.

Het Cochlear Nucleus 6 systeem beschikt ook over het volautomatische SmartSound IQ, dat een reeks technologieën omvat die naadloos samenwerken om u optimaal luisterplezier te bezorgen. SmartSound IQ scant voortdurende de luisteromgeving en past zijn geluidsverwerkingsstrategie dan automatisch aan aan deze omgeving. SmartSound IQ herkent automatisch : spraak in lawaai, spraak in stilte, stilte, lawaai, wind en muziek.

In het Nucleus 6 systeem is ook een dataloggingssysteem aanwezig, wat het onder andere mogelijk maakt om na te gaan hoe lang de processor elke dag gedragen wordt en in welke omgeving de gebruiker de hele dag heeft gefunctioneerd.

 

Bovendien zijn deze geluidsprocessoren waterdicht.(beschermingsklasse IP57 met oplaadbare batterijen), wat het toestel veilig om dragen maakt tijdens sporten, in de regen, zelfs in bad of in het zwembad. Op momenten dat volledige waterdichtheid vereist is, kan best gebruik gemaakt worden van de extra Aqua Accessoire.

 

De Nucleus 6 geluidsprocessoren zijn ook klaar voor draadloze toepassingen.

 

Gebruik makend van de 2.4 GHZ range wordt het met de nieuw software die nu ontwikkeld wordt mogelijk om de geluidsprocessor draadloos aan te sluiten op diverse audioaccessoires zoals mobiele telefoon laptop, i-phone, radio, edm.

 

-De CR230 en CR210 afstandsbediening

 

De CR210 (foto links) is een vereenvoudigde afstandsbediening in zakformaat. Programma keuze, inschakelen van ringleiding en volume kunnen op een eenvoudige manier aangepast worden. Wil je je gehoor en de status van de processor tot in detail opvolgen en verbeteren, dan kun je gebruik maken van de uitgebreide afstandsbediening, de CR230 (foto rechts).

 

-Diverse electroden voorzien van een nieuwe computerchip

 

De nieuwe computerchip (zie bovenstaande foto) is vijf keer zo krachtig als de chip van het Nucleus 5 systeem, wat mogelijkheden bied voor automatische geluidstechnologieën, draadloze toepassingen en nog veel meer.

Diverse electroden werden dan ook voorzien van deze nieuwe computerchip, zodat elke chirurg die optie kan kiezen die het best aansluit bij uw persoonlijke behoeften. (zie foto hieronder)

 

In mei 2014 lanceerde Cochlear de nieuwe 'Nucleus® Profile™with Contour Advance® Electrode (CI512).
en in september 2016 de CI532 Slim Modilar Electrode.

 

CI 532 Slim Modilar Electrode

 

CI 532 Slim Modular Electrode

 

Deze slimme electrode zoekt zelf de ideale weg midden in de kanaaltjes (scale tympany) van het slakkenhuis. Het voordeel hiervan is:

-minder kans om de aangezichtszenuw nadien te stimuleren;
-minder beschadiging van de nog aanwezig hoorresten (vooral in de tweede bocht van het slakkenhuis);
-veel preciezere stimulatie en minder kans tot overlap bij stimulatie vanuit twee aanliggende electroden;
-minder energie verbruik;
-betere gehoordrempels en vooral betere spraakverstaanbaarheid in omgevingslawaai.
De electrode kan zowel geplaatst worden via het ronde venster als via cochleostomie en heeft ondertussen zowel de Amerikaanse FDA als de Europese CE-markering bekomen.

 

CI  512 Contour Advance electrode

http://www.onici.be/userfiles/images/Nucleus%20dunste%20CI%20512%20electrode.jpg

Nucleus Profile CI 512, dunste cochleair implantaat (3.9 mm)

http://www.onici.be/userfiles/images/Nucleus%20Profile%20CI%20512.jpgNucleus Profile CI512

De Contour Advance Electrode:
-beschikt over een 'soft tip' om minimaal het slakkenhuis te beschadigen
-is apical (op het uiteinde) slechts 0.5mm dik basaal slechts 0.8mm dik
-beschikt over 22 platinum electrode contactpunten verdeeld over een lengte van 14.25mm
-de electroden kunnen optimaal aangebracht worden gebruik maken van de stylet
-de computerchip zit in een titanium behuizing
-het magneet kan makkelijk verwijderd worden voor MRI beeldvorming >1.5 Tesla. Tot 1.5 Tesla is MRI beeldvorming mogelijk met het magneet.

 

 

De Cochlear™ Nucleus® CP810 (of Nucleus 5) geluidsprocessor is de kleinste geluidsprocessor die Cochlear ooit heeft gemaakt. Met zijn eveneens stevige, flexibele en ergonomische design past de processor zich comfortabel en discreet aan aan alle oorgroottes.

De Cochlear™ Nucleus® CP810 geluidsprocessor is een volledig nieuw ontwerp en vervaardigd van geavanceerde, stevige en duurzame materialen. Het is belangrijk dat de kleine, zeer geavanceerde microfoons worden beschermd tegen transpiratie en vuil die horen bij een normale, actieve levensstijl. Cochlear gebruikt GORE-TEX®-microfoonbeschermers om de microfoons te beschermen zonder dat de geluidskwaliteit wordt beïnvloed.


http://www.onici.be/wwwuploads/albums/Systemen/Cochlear/cochlear_spraakprocessor.jpg_thumb
Nucleus CP 810

 

De stijlvolle, geavanceerde Cochlear™ Nucleus® CP810 geluidsprocessor is ontworpen in diverse discrete kleuren die discreet bij uw huid en haarkleur passen. Bovendien past de verchroomde afwerking perfect bij de populaire persoonlijke elektronische apparaten van vandaag. Met ons assortiment sierkapjes in exclusieve kleuren en patronen kunt u steeds uw persoonlijkheid, smaak en stemming tot uitdrukking brengen.

De CP810 geluidsprocessor voldoet eveneens aan de internationale norm IP57 voor (spat-)waterdichtheid. (download hier de folder)


In deze spraakprocessor zit de Cochlear™ SmartSound™ 2 geluidstechnologie die zich in verschillende luistersituaties (bij omgevingslawaai, luisteren naar muziek, grote afstand tot de spreker,...) automatisch aanpast – precies zoals het natuurlijk gehoor. Voor kleine kinderen kan met behulp van de Litewear de processor in twee delen gesplitst worden, waardoor het batterijgedeelte (2) elders op de kledij gedragen wordt en er zich alleen nog een heel kleine spraakprocessor (1) achter de oortjes bevindt. (zie foto)

http://www.onici.be/userfiles/images/Nucleus%205%20Litewear.jpg

Met de Litewear kun je het batterijgedeelte los op je kledij dragen.


Diverse audioapparatuur kan op één of twee processors worden aangesloten door middel van technologieën met en zonder snoer:

-Uw kind kan direct worden verbonden met de televisie en muziekapparaten, zoals MP3-spelers, I-pad,laptop en stereo-installatie.

-In het klaslokaal kan de stem van de leraar direct worden gelinkt met het solo-systeem (FM-apparaat) van uw kind zonder dat uw kind wordt afgeleid door ander lawaai in het klaslokaal.

-De CP810 geluidsprocessor bevat een ingebouwde luisterspoel (T-stand) die signalen direct naar de telefoon zendt voor de best mogelijke hoorresultaten. Met de automatische luisterspoel hoef je zelfs geen knop meer in te drukken.

-De batterijmodules kunnen aan de processor worden vergrendeld, zodat ze buiten het bereik blijven van nieuwsgierige kinderhandjes, terwijl u nog steeds bij de batterijmodule kunt komen en deze kunt bedienen.  Het tweekleurige LED-lampje van de geluidsprocessor knippert om u te waarschuwen dat de batterijen moeten worden vervangen, of wanneer een ander probleem uw aandacht vraagt. Je kan kiezen voor 2 zink-lucht wegwerp batterijen; goed voor max. 60 uur batterijlevensduur. Of je kan kiezen voor oplaadbare batterijen. De standaard batterijen hebben een levensduur van 31 uren en de compacte batterijen een levensduur van 18 uur. 
http://www.onici.be/userfiles/images/Nucleus%205%20oplaadbare%20batterijen%20CP810.jpg
Oplaadbare batterijen standaard (L) en compact (R
)

De batterijlader serie Nucleus® CP800 laadt tot vier oplaadbare batterijen tegelijkertijd op.

 

*Met de Cochlear™ Nucleus® CR110 afstandsbediening hebt u volledige controle over uw gehoor – van de draadloze bediening van de verschillende functies van de geluidsprocessor tot en met het weergeven van belangrijke informatie, zodat u weet dat alles goed werkt. Met deze afstandsbediening kunt u ook storingen aan de geluidsprocessor herkennen en verhelpen, zodat u kunt blijven horen zonder dat u terug hoeft te gaan naar het audiologisch centrum. Ook als uw afstandsbediening buiten bereik is, kunt u uiteraard ook uw geluidsprocessor eenvoudig bedienen door middel van de twee toetsen op de geluidsprocessor. Draag je twee implantaten, dan kun je voor beide spraakprocessoren dezelfde afstandsbediening gebruiken. 

http://www.onici.be/userfiles/images/Nucleus%205%20afstandsbediening.jpg

Cochlear™ Nucleus® CR110 afstandsbediening

 

Cochlear™ Nucleus® CI500

Het nieuwe inwendige deel, de Cochlear™ Nucleus® CI500 werd vanaf januari 2010 gebruikt, maar in september 2011 werd dit inwendig deel door de firma Cochlear vrijwillig uit de handel genomen omwille van enkele interne vochtproblemen. Sindsdien wordt terug het interne deel van de Freedom gebruikt. De uitwendige nieuwe Nucleus 810 processor kan zonder problemen op de Nucleus 24 (van Freedom) elektrode gedragen worden.
 

Voor het aanvragen van gratis brochures en folders van het Nucleus 5 systeem, ga je naar de rubriek 'Informatiebrochures aanvragen' .

 

*Het Nucleus Freedom systeem
In 2005 lanceerde de firma Cochlear de Nucleus Freedom met SmartSound. SmartSound is een geluidstechnologie die u in staat stelt beter te horen in verschillende luistersituaties, zoals teamvergaderingen, drukke of lawaaierige plaatsen of een klaslokaal. Deze technologie reageert op dezelfde manier als het natuurlijke gehoor, zodat u zich kunt richten op of luisteren naar die geluiden die u het belangrijks vindt.


De SmartSound bestaat uit drie technologische innovaties:
-SmartSound Beam: om gericht te luisteren op drukke plaatsen zorgt Beam ervoor dat achtergrondlawaai wordt afgezwakt;
-Smart Sound Whisper voor zachte en verre geluiden. Whisper versterkt zachte geluiden zodat te duidelijker hoorbaar worden;
-Smart Sound ADRO voor wisselende omgevingen waar zowel harde als zachte geluiden aanwezig zijn. ADRO zoekt automatisch het juiste evenwicht.

De Nucleus Freedom spraakprocessoren zijn zo ontworpen dat je snel en makkelijk kan wisselen tussen een achter-het-oor processor en het kasttoestel, omdat het processordeel (het bovenste deel van de oorhanger) voor beide toestellen hetzelfde blijft. (zie onderstaande foto's).
De Nucleus Freedom processoren zijn makkelijk en elegant om dragen en zijn bovendien spatwaterbestendig. Met andere woorden: geen problemen meer bij overmatig zweten of in vochtige omstandigheden. Daarnaast zorgt de geïntegreerde luisterspoel dat u makkelijk kunt telefoneren.Met een druk op de knop vangt de processor rechtstreeks en duidelijk de telefoonsignalen op.
Het geïntegreerde indicatielampje (voor aan de oorhaak) kan geactiveerd worden door de audioloog, zodat ouders van kleine kinderen onmiddellijk kunnen waarnemen dat de spraakprocessor werkt

 http://www.onici.be/userfiles/images/Nucleus%2C%20freedom%20oorhanger.jpg

De Freedom achter-het-oor processor 
 

*Inwendig wordt de "Nucleus® 24 Contour Advance with Softip™" gebruikt. (zie onderstaande foto). Dit is een zelf-krullende bundel van 22 elektroden met een zachte tip, die zich dichter bij de gehoorzenuw plaatst, wat ervoor zorgt dat de elektroden preciezer kunnen stimuleren en toch minder energie verbruiken. Het inwendige deel is ook veilig voor MRI-scans tot 1.5 tesla zonder het magneet te verwijderen en tot 3.0 tesla als de magneet tijdelijkwordt verwijderd.

http://www.onici.be/userfiles/images/Nucleus%20contour%2C%20inwendig%20deel.JPG

De Nucleus 24® contour electrode

 

*Service en ondersteuning

Momenteel zijn er ruim 230.000 Nucleus® gebruikers, waarvan meer dan de helft kinderen. Dit betekent dat bijna driekwart van alle implantgebruikers wereldwijd kozen voor de systemen van Cochlear. Specialisten in meer dan 750 centra over de hele wereld implanteren het Nucleus systeem en bieden uitgebreide service en steun aan kandidaten en hun families.
 

Indien u meer informatie wenst rond de systemen van Nucleus® kunt u contact opnemen met:
Cochlear Benelux
Schaliënhoevedreef 20 gebouw I
2800 Mechelen
België
Tel +32(0)15362877
Email : customerservice@cochlear.be
Of bezoek eens de website http://www.cochlear.com/benl

 

 

sponsors Cochlear MED EL Oticon Sonova Advanced Bionics Phonak EURO-CIU

ONICI
ONafhankelijk Informatiecentrum over Cochleaire Implantatie
Leo De Raeve
Waardstraat 9
B3520 Zonhoven
België

Email:
Tel: +32 (0)11 816 854
Mobiel: +32 (0)479 716 120
Skype: leoonici

vind ons op Facebook