ONafhankelijk Informatiecentrum
over Cochleaire Implantatie

Laatste

nieuws

18/11/2024

CI-team UZ-Leuven organiseert op 19 februari 2025 een CI-informatienamiddag "Als verstaan met een hoorapparaat moeilijk wordt"

Lees meer

30/10/2024

"Lukas hoort erbij", een inspirerend kinderboek over hooroplossingen, voetbal, vriendschap en inclusie.

Lees meer

12/10/2024

Oprichting ‘Hoornetwerk Vlaanderen’ door 5 Vlaamse organisaties voor kinderen, jongeren en volwassenen met een gehoorverlies

Lees meer

08/10/2024

AHOSA organiseert op 29 november 2024 een gespreksavond voor partners van dove en slechthorende volwassenen

Lees meer

24/09/2024

MED-EL presenteert de SONNET 3 audioprocessor op het World Congress of Audiology (WCA) in Parijs

Lees meer

07/09/2024

MED-EL CI-informatiebijeenkomsten oktober-december 2024

Lees meerAlle nieuwsberichten

Hersenstam: vooronderzoeken en operatie?

De voornaamste vooronderzoeken voor een herstam implantaat is de beeldvorming bestaande uit CT-scan en MRI. Deze beeldvorming moet aantonen dat een cochleair implantaat niet mogelijk is, maar een hersenstamimplantaat wel.

De operatie wordt in België en Nederland niet standaard terugbetaald door de zorgverzekering. Er dient dan ook een speciaal dossier aangemaakt te worden om na te gaan of externe financiering via een speciaal financieringsfonds, ziekenhuisbudget of CI-firma mogelijk is. De fianciering dient dan ook vooraf goed besproken te worden met het chirurgisch team.

De operatie wordt uitgevoerd door een team van neurochirurg(en) en NKO-arts(en). Hierbij wordt de electrodenmatrix met de 12 contactpunten chirurgisch op de hersenstam aangebracht. Hierbij stimuleert het implantaat de Cochlear Nucleus (het neurale gedeelte van de audtiiteve cortex) wat de patiënt later met toestaan om geluiden te kunnen onderscheiden.

Een 14-tal dagen na de operatie, als de wonde is genezen, wordt gestart met de afregeling van het implantaat. Bij kleine kinderen (< 6 jaar) gebeurt meestal de eerste fitting onder lichte narcose). De afregeling is wel complexer en duurt dan ook langer dan de afregeling van een cochleair implantaat. Daarna volgt nog een intensieve revalidatieperiode (hoortraining), om geluiden en spraak te leren onderscheiden en herkennen.

 

sponsors Cochlear MED EL Oticon Phonak Bellman Advanced Bionics CIICA EURO-CIU

ONICI
ONafhankelijk Informatiecentrum over Cochleaire Implantatie
Leo De Raeve
Waardstraat 9
B3520 Zonhoven
België

Email:
Tel: +32 (0)11 816 854
Mobiel: +32 (0)479 716 120
Skype: leoonici

vind ons op Facebook