Hersenstam: vooronderzoeken en operatie?
De voornaamste vooronderzoeken voor een herstam implantaat is de beeldvorming bestaande uit CT-scan en MRI. Deze beeldvorming moet aantonen dat een cochleair implantaat niet mogelijk is, maar een hersenstamimplantaat wel.
De operatie wordt in België en Nederland niet standaard terugbetaald door de zorgverzekering. Er dient dan ook een speciaal dossier aangemaakt te worden om na te gaan of externe financiering via een speciaal financieringsfonds, ziekenhuisbudget of CI-firma mogelijk is. De fianciering dient dan ook vooraf goed besproken te worden met het chirurgisch team.
De operatie wordt uitgevoerd door een team van neurochirurg(en) en NKO-arts(en). Hierbij wordt de electrodenmatrix met de 12 contactpunten chirurgisch op de hersenstam aangebracht. Hierbij stimuleert het implantaat de Cochlear Nucleus (het neurale gedeelte van de audtiiteve cortex) wat de patiënt later met toestaan om geluiden te kunnen onderscheiden.
Een 14-tal dagen na de operatie, als de wonde is genezen, wordt gestart met de afregeling van het implantaat. Bij kleine kinderen (< 6 jaar) gebeurt meestal de eerste fitting onder lichte narcose). De afregeling is wel complexer en duurt dan ook langer dan de afregeling van een cochleair implantaat. Daarna volgt nog een intensieve revalidatieperiode (hoortraining), om geluiden en spraak te leren onderscheiden en herkennen.