KCE rapport met
aanbevelingen voor terugbetaling hoorimplantaten
DE TERUGBETALING VAN HOORAPPARATEN EN IMPLANTATEN BIJ GEHOORVERLIES
Obyn C, de Meester C, Cornelis J. De terugbetaling van hoorapparaten en implantaten bij gehoorverlies – Synthese. Health Services Research (HSR). Brussel: Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE). 2020. KCE Reports 333As. D/2020/10.273/25.
Deze studie, uitgevoerd door het KCE (het Federaal Kenniscentrum voor de Belgische gezondheidszorg) onderzocht de wetenschappelijke basis waarop de terugbetaling van diverse types hoorimplantaten kan worden gebaseerd. Het was geen eenvoudige opdracht. Idealiter vertrekt men bij een dergelijke opdracht vanuit de aandoening en gaat men op zoek naar de beste behandeling voor die aandoening. Maar de pathofysiologie van gehoorproblemen is zeer divers, en de wetenschappelijke bewijzen over de werkzaamheid van diverse implantaten zwak. Bovendien evolueert de technologie in dit domein zeer snel, en zijn de resultaten van studies met “technologie A” al niet meer relevant omdat “technologie B” betere effecten kan opleveren. Door de snelle evolutie is er als het ware geen tijd om lange termijneffecten te evalueren, laat staan de kosteneffectiviteit.
Op basis van de conclusies van literatuuronderzoek, gegevensanalyse, en de inbreng van o.a. zorgverleners en patiënten, is het KCE er toch in geslaagd aanbevelingen te formuleren voor diverse stakeholders. “Meten is weten” is één van de drijfveren voor het KCE, maar wel met oog voor de realiteit op het terrein.
Aanbevelingen vanuit het KCE-rapport 333a:
Aan de zorgverleners, in samenwerking met hun wetenschappelijke en beroepsorganisaties binnen het domein van de gehoorapparaten en gehoorimplantaten.
We bevelen aan om:
-Correcte en onafhankelijke informatie te geven aan de patiënt (en/of diens ouders), bij voorkeur op het moment van vaststellen van het gehoorverlies of gehoorprobleem, overeenkomstig de wet betreffende de rechten van de patiënt. Deze communicatie moet betrekking hebben op de verschillende behandelopties, hun bewezen effectiviteit en de graad van onzekerheid, de lange termijnverwachtingen, de revalidatievoorwaarden en de terugbetalingsvoorwaarden.
-In geval van implantatie van een niet-terugbetaald toestel, dient aan de patiënt uitgelegd te worden dat een mogelijke aanvraag bij het Bijzonder Solidariteitsfonds niet noodzakelijk tot terugbetaling zal leiden.
-De geïnformeerde toestemming van de patiënt in het medisch dossier te documenteren.
Aan het RIZIV en Sciensano (Healthdata.be), na overleg met de wetenschappelijke en beroepsverenigingen en andere relevante partners en instellingen.
We bevelen aan om:
-Wetenschappelijke kennis op te bouwen over (kosten)effectiviteit door een nationaal register voor gehoorimplantaten op te zetten, waarbij:
- Het opstellen van het register en de inzameling van gezondheid(szorg)-gerelateerde gegevens moet gebeuren in overleg met Healthdata.be.
- De inhoud van het register wordt vastgelegd in overleg met de betrokken beroepsorganisaties. Er wordt op toegezien dat de registratievereisten in balans zijn met de toepassingen (kwaliteitsindicatoren).
- Het register bevat minstens:
- De patiëntkenmerken (unieke patiëntidentificatie [rijksregisternummer]; geboortedatum, geslacht, oorsprong van het gehoorverlies (bv. aangeboren, verworven), oorzaak (bv. trauma), duur gehoorverlies (leeftijd op het moment van gehoorverlies), plots/progressief/stabiel, comorbiditeiten)
o De resultaten van screening en beoordeling (gegevens audiometrie, levenskwaliteit, type gehoorverlies)
o Het type implantaat
o De ingreep (datum, (dag)hospitalisatie, duur opname).
o De resultaten van de interventie (gehoorwinst, impact op functioneren, spraak- en taalontwikkeling, levenskwaliteit, impact op oorsuizen)
o De nazorg (nevenwerkingen, draagtijd, revalidatie, door de patiënt gerapporteerde uitkomsten, re-implantatie)
- De patiëntkenmerken (unieke patiëntidentificatie [rijksregisternummer]; geboortedatum, geslacht, oorsprong van het gehoorverlies (bv. aangeboren, verworven), oorzaak (bv. trauma), duur gehoorverlies (leeftijd op het moment van gehoorverlies), plots/progressief/stabiel, comorbiditeiten)
Aan de wetenschappelijke en beroepsorganisaties binnen het domein van de gehoorimplantaten in samenwerking met andere beroepsverenigingen
We bevelen aan om:
-Op basis van de reeds bestaande Zwitserse en Franse registers, een voorstel voor (kwaliteits-) indicatoren uit te werken (bv. kwaliteit van leven, complicaties, uitkomsten van revalidatiesessies), deze te meten en op te volgen via een nationaal register voor gehoorimplantaten.
-Klinische richtlijnen en gestandaardiseerde methodes uit te werken, zowel voor de screening en beoordeling van het gehoorverlies, als voor de behandeling, revalidatie en nazorg.
-Voor innovatieve gehooroplossingen een leidraad op te stellen op basis van de Nederlandse zelfregulerende aanpak, met toepassing van het IDEAL-model (idee, ontwikkeling, verkennen/leren, evaluatie/beoordeling en lange termijn studie) waarbij de zorgverleners zelf zoeken naar een gepaste oplossing voor de patiënt. Het uitgangspunt is dat de veiligheid én meerwaarde van innovatieve oplossingen t.o.v. de bestaande oplossingen moeten worden aangetoond. In het kader van de huidige wetgeving omtrent ‘beperkte klinische toepassing’ kunnen deze innovaties tijdelijk worden vergoed door de ziekteverzekering gedurende een vooraf bepaalde evaluatieperiode.
Aan de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid en het RIZIV.
We bevelen aan om:
-terugbetaling afhankelijk te maken van de registratie van gegevens in het nog op te zetten eerder vermelde register.
-Eenmaal er meer wetenschappelijke kennis is verworven op basis van het register, de terugbetaling van gehoorimplantaten zoveel mogelijk te laten afhangen van de fysiopathologie in plaats van de technologie.
-De budgettaire impact onder controle te houden door volume-prijsafspraken te maken met de producenten, gerelateerd aan een budgetplafond. Indien de uitgaven het plafond overstijgen, betalen de producenten pro rata van hun marktaandeel de budgetoverschrijding terug aan het RIZIV. Andere opties kunnen overwogen worden, zoals een systeem analoog aan de overeenkomsten die het RIZIV afsloot met de centra voor hartdefibrillatoren, waarbij een vast aantal implantaten jaarlijks wordt terugbetaald en het centrum het implantaat zelf dient te betalen in geval van overschrijding.
-Aanpassingen in de huidige terugbetalingscriteria te overwegen (eventueel na de creatie van een wettelijk kader voor budgetbeheersing), met name:
- De bijkomende tegemoetkoming voor beengeleiding zonder botverankering conform te maken aan de bijkomende tegemoetkoming voor beengeleiding met botverankering.
- De criteria voor bilateraal gehoorverlies te wijzigen van ‘Voor rechthebbenden met een ernstig bilateraal gehoorverlies; voor het eerste oor’ naar ‘Voor rechthebbenden met een ernstig bilateraal gehoorverlies, voor één oor’.
- De leeftijdsgrenzen voor bilaterale cochleaire implantatie bij bilateraal gehoorverlies, bilateraal gehoorverlies met dreigende ossificiatie, en auditieve neuropathie te harmoniseren.
- De tonale drempel waaraan het slechtste oor bij asymmetrisch gehoorverlies moet voldoen voor terugbetaling van een unilateraal cochleair implantaat, conform de criteria voor bilateraal gehoorverlies (met dreigende ossificatie) en auditieve neuropathie te verlagen naar 70 dB voor het slechtste oor.
- Cochleaire implantaten bij een aantal specifieke aandoeningen terug te betalen, onafhankelijk op welke leeftijd de aandoening zich voordoet, zoals bij het Usher syndroom, andere vormen van progressieve doof-blindheid, dreigende ossificatie (door meningitis, fractuur, enz.), en auditieve neuropathie.
De Nederlandstalige synthese van dit rapport (37 pagina's) kun je hier downloaden.
Het uitgebreide Engelstalige rapport (240 pagina's) kun je hier downloaden.
Overzicht
nieuws
20/01/2025
HoorLINK: een uniek project dat wetenschap en onderwijs samenbrengt om jongeren te informeren over gehoorzorg, 3 maart 2025
Lees meer06/01/2025
MED-EL CI-informatiebijeenkomsten januari-maart 2025
Lees meer20/12/2024
Informatiebijeenkomsten OPCI voor januari-april 2025 staan gepland
Lees meer17/12/2024
ONICI Nieuwsbrief van december 2024 is gratis beschikbaar.
Lees meer18/11/2024
CI-team UZ-Leuven organiseert op 19 februari 2025 een CI-informatienamiddag "Als verstaan met een hoorapparaat moeilijk wordt"
Lees meer30/10/2024
"Lukas hoort erbij", een inspirerend kinderboek over hooroplossingen, voetbal, vriendschap en inclusie.
Lees meer12/10/2024
Oprichting ‘Hoornetwerk Vlaanderen’ door 5 Vlaamse organisaties voor kinderen, jongeren en volwassenen met een gehoorverlies
Lees meer24/09/2024
MED-EL presenteert de SONNET 3 audioprocessor op het World Congress of Audiology (WCA) in Parijs
Lees meer16/08/2024
Eerste CIICA congres op 9-10 mei 2024: een unieke ervaring.
Lees meer27/07/2024
Nieuwe Area Manager bij Advanced Bionics Benelux B.V vanaf 1 juni 2024
Lees meer02/07/2024
De ‘Living Guidelines Versie 3.0’ voor Cochleaire Implantatie bij volwassenen werden op 2 juli 2024 gelanceerd
Lees meer27/05/2024
Overname Oticon Medical cochleaire implantaten door Cochlear is vanaf 21 mei 2024 een feit
Lees meer04/05/2024
Leo De Raeve op BRT 2 en in hun sociale media met zijn actie om hoorapparaten en CI's te verzamelen voor Oekraïne
Lees meer20/04/2024
Vlaamse (Universitaire) Centra voor Ambulante Revalidatie reageren samen met VLOK-CI op het goedkeuring decreet dat tweetalig onderwijs mogelijk maakt in het gewone onderwijs
Lees meer20/04/2024
Oudervereniging VLOK-CI stuurt open brief naar minister van Onderwijs Ben Weyts en de leden van de commissie onderwijs
Lees meer20/04/2024
20 jaar CI bij eenzijdige doofheid in het UZ te Antwerpen
Lees meer20/04/2024
Aantal implantaties in Nederland, zowel bij kinderen als bij volwassenen, in stijgende lijn
Lees meer24/01/2024
Nederland onderneemt actie tegen onbehandeld gehoorverlies
Lees meer12/12/2023
Terugbetaling van CI bij unilaterale doofheid tot 18 jaar in België vanaf 1 januari 2024
Lees meer18/11/2023
Diederick ontwikkelde een CI-hoofdband voor MRI-scan
Lees meer17/11/2023
ONICI zamelt hoorapparaten en CI's in voor Oekraïne
Lees meer07/11/2023
CIICA lanceert rapport over 'CI services matter', gebaseerd op een bevraging bij meer dan 1000 CI-gebruikers
Lees meer11/10/2023
Nieuwe samenstelling van CI-kit vanaf 1 oktober 2023 in België.
Lees meer22/08/2023
Advanced Bionics viert 30-jarig bestaan!
Lees meer18/08/2023
Cochlear ontvangt Red Dot Award 2023 voor ontwikkeling van de Nucleus 8 geluidsprocessor
Lees meer12/08/2023
Sennheiser mee onder het dak van SONOVA
Lees meer24/07/2023
Leo De Raeve medeauteur van publicatie over 'revalidatie na CI bij jonge kinderen'
Lees meer17/07/2023
Internationale Richtlijnen voor Cochleaire Implantatie voor volwassenen gelanceerd
Lees meer08/05/2023
Aantal cochleaire implantaties in Nederland staat terug op niveau van 2019 (voor COVID)
Lees meer27/04/2023
VOICE-project resultaten over revalidatie na CI bij jonge kinderen, nu gratis beschikbaar.
Lees meer24/02/2023
Lancering van de Living Guidelines ter gelegenheid van Internationale CI-dag
Lees meer08/02/2023
De nieuwe Cochlear™ Nucleus® 8-geluidsprocessor is beschikbaar in België
Lees meer22/10/2022
De Rotterdamse tentoonstelling ‘Hoor eens even!’ kan nu ook online bekeken worden.
Lees meer10/09/2022
Leo De Raeve krijgt 1ste boek overhandigd 'Theory of Mind: vanuit jezelf naar de ander' door de auteurs Anke van de Meijde & Evelie Wesseling
Lees meer27/04/2022
Oticon Medical heeft aangekondigd dat Cochlear Oticon Medical overneemt, zowel CI als beengeleidingstoestellen
Lees meer03/03/2022
ONICI is erkend als lid van het WHO World Hearing Forum voor de periode 2022-2024
Lees meer25/02/2022
Naar aanleiding van de Internationale CI-dag en 1 jaar CIICA: prachtige video met CI-gebruikers van over heel de wereld
Lees meer25/02/2022
Global Task Force roept op tot wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen voor de behandeling van volwassenen met cochleaire implantaten
Lees meer03/12/2021
CIICA en EURO-CIU lanceerden op 3 december 2021 dit unieke document rond de mogelijk samenhang tussen gehoorverlies, cognitief functioneren en dementie.
Lees meer20/10/2021
Oticon Medical riep op 14 oktober 2021 alle Oticon Medical Neuro Zti cochleair implantaten vrijwillig terug
Lees meer04/10/2021
Met de Bluetooth mobiele telefoonzender van Bellman kun je alle Visit-ontvangers op je telefoon volgen.
Lees meer28/09/2021
De Oostenrijkse CI-gebruiker en muzikant, Heinz Kirchschlager, heeft een Alpenhoorn gebouwd in de vorm van een slakkenhuis.
Lees meer22/09/2021
Elk kind en elke jongere verdient de kans om te horen !eer kinderen en jongeren met gehoorverlies toegang krijgen tot kwaliteitsonderwijs en hoorzorg.
Lees meer17/09/2021
WHO publiceert handboek voor vroege gehoorscreening voor pasgeborenen, scholieren, risicogroepen en ouderen
Lees meer15/09/2021
UZ Antwerpen start project rond 'gehoor & werk'
Lees meer10/09/2021
Provincie Limburg wil gehoorverlies onder de aandacht brengen i.s.m. Leo De Raeve (ONICI)
Lees meer23/07/2021
MED-EL wint RedDot en iF Design Award voor de RONDO 3
Lees meer23/07/2021
AudioStream: de nieuwe Bluetooth ontvanger van MED-EL
Lees meer12/06/2021
UZ St.Jan- Brugge (B) lanceert nieuwe website www.oortotoor.be
Lees meer28/04/2021
Hearing like a Boss: een online programma voor een beter gehoor op het werk
Lees meer26/04/2021
Belgische coproductie Sound of Metal lokt een storm van protest uit binnen de CI-wereld
Lees meer17/03/2021
S-Vector magneet technologie: 25% sterker en MRI-veilig
Lees meer27/02/2021
Stefan Peeters was in de jaren 80 één van de pioniers in België op vlak van cochleaire implantatie. Zijn dochter Jiska kreeg nu zelf een CI.
Lees meer04/02/2021
Advanced Bionics en Phonak ontvangen CE-goedkeuring voor het Marvel cochleair implantaat-platform
Lees meer10/01/2021
Gebruik deze Nederlandstalige en Engelstalige liedjes om weer van muziek te genieten
Lees meer07/12/2020
KCE publiceert rapport met aanbevelingen voor terugbetaling hoorimplantaten in België
Lees meer19/10/2020
MED-EL zorgt voor eerste volledig implanteerbare CI in Europa
Lees meer26/08/2020
Op 27 augustus 2020 werd een belangrijke internationale consensus gepubliceerd over de behandeling van volwassenen met een cochleair implantaat
Lees meer07/08/2020
Leo De Raeve geïnterviewd voor de Internationale PodCast Serie van Cochlear over ‘Hoorzorg Vandaag’.
Lees meer14/04/2020
RTLZ(NL) maakt TV-reportage over implanteerbare hooroplossingen
Lees meer17/11/2019
Nieuwe Belgische CI-criteria gaan vanaf 1 december 2019 in voege
Lees meer04/11/2019
Op 29 oktober 2019 was er binnen de reeks 'Dokters van Nu' bij de AVROTROS een mooie uitzending over 'het gehoor'
Lees meer17/09/2019
Leo De Raeve schreef opiniestuk in Knack over de nieuwe Belgische CI-criteria
Lees meer24/06/2019
Cochleaire Implantaten prominent aanwezig op TV
Lees meer19/06/2019
Ronald Pouyo (Universiteit Luik) valt in de prijzen met de prachtige foto 'spiral of sound'
Lees meer02/05/2019
Nieuw omkaderingsmechanisme vanaf september 2019 voor Vlaamse kinderen met een gehoorverlies in gewoon onderwijs
Lees meer29/01/2019
Vlaamse schrijftolken aan zet !
Lees meer16/01/2019
'MED-EL shop' nu online voor Belgische Med-el gebruikers
Lees meer13/09/2018
Wetenschappers van het UZA en de Universiteit Antwerpen tonen aan dat een cochleair implantaat slechthorende ouderen kan behoeden voor dementie.
Lees meer24/03/2018
Recent rapport van Universiteit Londen bevestigt grote moeilijkheden met begrijpend lezen bij DSH leerlingen.
Lees meer24/03/2018
Recente Amerikaanse studie toont groot belang van beurtnemingen tijdens een gesprek.
Lees meer24/03/2018
Ouderdomsslechthorendheid niet te verwaarlozen
Lees meer16/03/2018
Kaat krijgt twee CI's: artikel in het Belang van Limburg en reportage op TV-Limburg op 16 maart 2018
Lees meer23/02/2018
"Aan beide oren doof en toch maar één CI terugbetaald", publicatie in het Belang van Limburg naar aanleiding van de Internationale CI-dag.
Lees meer02/02/2018
UGent en UZ Gent plannen evenwichtsscreening van alle Vlaamse baby's met een gehoorverlies
Lees meer02/09/2017
Leerling met CI vertelt over haar ervaringen in regulier en speciaal onderwijs
Lees meer12/07/2017
Erbij Horen !! Een leuke nieuwe website voor slechthorende en dove kinderen.
Lees meer28/06/2017
Hoe een bimodale aanpassing (CI + hoorapparaat) goed afregelen ? Advanced Bionics en Cochlear schrijven richtlijnen uit.
Lees meer13/05/2017
Jens, een 10-jarige jongen met CI, vertelt over zijn CI in de Nederlandse BZT-show
Lees meer24/02/2017
ONICI, VLOK-CI, AHOSA, Onder Ons en Telecontact vragen meer aandacht voor personen met een gehoorverlies
Lees meer13/12/2016
Het Nederlandse (online) tijdschrift 'Mijn Gezondheidsgids' interviewt Leo De Raeve (ONICI)
Lees meer26/11/2016
Op donderdag 24 november 2016 was er op Nederland 2 een uitzending over 'het belang van muziek voor CI-gebruikers'.
Lees meer21/11/2016
Regionale tv-zender RobTV (Vlaams Brabant) maakte reportage over de betrokkenheid van UZ-Leuven in de ontwikkeling van het cochleair implantaat.
Lees meer07/11/2016
Vergelijkende informatie tussen de producten van de CI-merken Advanced Bionics, Cochlear en Med-el is nu beschikbaar.
Lees meer11/03/2016
Lokale omroep Focus West Vlaanderen maakte mooie reportage over volwassen CI-gebruiker Karen
Lees meer20/02/2016
Schrijftolken worden steeds belangrijker voor onze CI-jongeren. Lees maar even het verhaal van Thibault dat op 13 februari in De Standaard verscheen.
Lees meer10/09/2015
De impact van gehoorverlies op de kwaliteit van leven wordt volgens recente studies enorm onderschat.
Lees meer28/03/2015
Vanaf 1 april 2015 zal in België« ook een CI terugbetaald worden bij kinderen tot 12 jaar met een asymmetrisch gehoorverlies (één doof oor en één slechthorend oor > 60dB)
Lees meer23/07/2014
De Nederlandse Veldnorm Cochleaire Implantatie (CI) van 2008 werd eind 2013 herzien.
Lees meer25/06/2014
Nederland vergoedt tweezijdige cochleaire implantatie bij kinderen tot 18 jaar.
Lees meer10/02/2014
Op maandag 10 februari 2014 verscheen een uitgebreid artikel in Het Belang van Limburg naar aanleiding van de recente doctoraatsverdediging van Leo De Raeve
Lees meer08/02/2014
Het Doctoraal proefschrift van Leo De Raeve is bij ONICI te koop.
Lees meer08/02/2014
Op 5 februari 2014 doctoreerde Leo De Raeve (ONICI) aan de Radbouduniversiteit Nijmegen tot Doctor in de Medische Wetenschappen.
Lees meer01/10/2013
Pioniers op vlak van cochleaire implantatie (Dr. Graeme M. Clark, Dr. Ingeborg Hochmair en Blake S. Wilson) ontvingen op 22 september 2013 de 'Amerikaanse Nobelprijs' voor hun bijdrage aan de ontwikkeling van het cochleair implantaat.
Lees meer24/02/2013
Sinds 1 oktober 2012 is er in België een nieuwe wetgeving voor financiële tussenkomst door het RIZIV bij (bilaterale) cochleaire implantatie
Lees meer