Theory of Mind – vanuit jezelf naar de
ander door Anke van der Meijde en Evelie Wesselink
Door verminderd ‘incidenteel leren’ missen dove en slechthorende kinderen sociale leermomenten die bijdragen aan de ontwikkeling van een Theory of Mind. Hierdoor is het voor hen moeilijker om zich te verplaatsen in gevoelens, gedachten en intenties van de ander. Een vertraging in ToM-vaardigheden is van invloed op de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. In de leeftijd waarop zij naar de basisschool gaan, wordt hier toenemend een beroep op gedaan. Denk aan het aangaan en onderhouden van vriendschappen, het samenspelen en samenwerken. Vroegtijdige begeleiding en interventie kan de kans op problemen in de toekomst verkleinen. Het is dus van groot belang om kinderen met een auditieve beperking al op jonge leeftijd te ondersteunen in de ontwikkeling van de ToM-vaardigheden.
Na het succes van ‘Theory of Mind – gevoelens, gedachten en intenties’ hebben de auteurs, Evelie Wesselink en Anke van der Meijde, de ToM-training voor kinderen met een auditieve beperking doorontwikkeld voor een jongere doelgroep. Vanaf 9 september is deze training in boekvorm verkrijgbaar. Titel: ‘Theory of Mind – vanuit jezelf naar de ander’.
Dit boek bevat een ToMmie-training voor kinderen met een auditieve beperking in de leeftijdscategorie van de groepen 3, 4 en 5 in het primair onderwijs. Het biedt een kinderprogramma en parallel hieraan een ouderprogramma. Deze training richt zich op het vergroten van het inzicht in jezelf en in de ander. Hierdoor begrijp je gevoelens, gedachten en intenties van anderen beter, waardoor je gemakkelijker met elkaar om kunt gaan. Het kinderprogramma bevat per bijeenkomst een grote variatie aan speelse en aansprekende oefeningen. Deze zijn stapsgewijs en gedetailleerd beschreven. De trainingsopbouw volgt de normale ToM-ontwikkeling. In het ouderprogramma leren ouders op welke manier zij hun kind in de dagelijkse situatie gericht kunnen ondersteunen. Thema’s en activiteiten van het kinder- en ouderprogramma zijn zorgvuldig op elkaar afgestemd. Dit bevordert de transfer naar de dagelijkse situatie.
Gezien de jonge leeftijd van de kinderen wordt in deze behandelmodule ook aandacht besteed aan de voorlopers van de ToM-ontwikkeling en de wijze waarop deze gestimuleerd kunnen worden. De theorie vormt een aanvulling op het eerste boek.
Professionals krijgen toegang tot materialen op de bijbehorende website (w.o. de PowerPoints van het ouderprogramma). De training is hierdoor direct toepasbaar.
‘Theory of Mind – vanuit jezelf naar de ander’ vormt samen met ‘Theory of Mind – gevoelens gedachten en intenties’ het eerste complete behandelaanbod voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen met een auditieve beperking.
Met het verschijnen van dit nieuwe boek is er nu een doorgaande lijn beschikbaar voor de leeftijdsgroepen van het primair onderwijs (5-12 jaar). De boeken zijn onafhankelijk van elkaar te gebruiken.
Kennis en inzicht over de ToM-ontwikkeling geeft handreikingen in contact, begeleiding en behandeling van kinderen met een auditieve beperking. Zo maak je als professional het verschil!
Anke van der Meijde, GZ-psycholoog en Evelie Wesselink, logopedist-gezinsbegeleider zijn beiden werkzaam bij Pento Vroegbehandeling.
In aansluiting op het boek bevelen de auteurs aan om de gelijknamige train-de-trainer cursus te volgen. Voor informatie zie www.pento.nl
ISBN 9789492398529
Richtprijs : € 29.95 incl. BTW en excl.verzending
Te bestellen: bij Uitgeverij ACCO, https://www.accouitgeverij.nl/winkel/theory-mind of bij de betere boekhandel